EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 млрд.евро щети за Германия заради Газпром

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млрд.евро щети за Германия заради Газпром

mail16:45 | 08.06.2022прегледи 788 коментарикоментари 0


Санкциите срещу "Газпром Германия" ще струват на германските данъкоплатци по 5 милиарда евро годишно - това изчисли министерството на икономиката в Берлин.

Русия вече не снабдява с газ дъщерната фирма на "Газпром" - "Газпром Германия", затова се наложи Берлин да намери други източници на газ. Част от възникналите разходи по това ще бъдат набавени чрез налог върху енергийните източници и в крайна сметка ще ги платят потребителите. Става дума за около 5 милиарда евро годишно, съобщава "Велт ам Зонтаг".

Москва спря доставките към дъщерните фирми на "Газпром" в Германия на 11 май с декрет, след като Берлин ги постави под държавен контрол.

Германия трябва да замести руския газ с алтернативен - става дума за 10 милиона кубични метра на ден. Това означава натоварване на бюджета с 3,5 милиарда евро годишно.

Допълнително ще има разходи и за запълването на газовото хранилище в Реден, Долна Саксония. Там липсват 3,1 милиарда кубични метра газ, за да достигне той нивото, с което да е подсигурена зимата.

Президентът на конфедерацията на асоциациите на германските работодателите Райнер Дулгер и президентът на Федерацията на австрийските индустриалци Георг Книл предупредиха, че икономиките на двете страни не са подготвени за незабавно налагане на ембарго върху вноса на руски природен газ, съобщиха ДПА и ТАСС.

Те предупреждават, че бързата забрана би довела до повишаване на цените, спад на индустриалното производството и спиране на производствени мощности. 

Страните от ЕС до момента са постигнали споразумение за забрана на вноса на въглища от Русия, както и за частично ембарго върху доставките на руски петрол, но не и за спиране на природния газ. 

Санкциите на Евросъюза бяха въведени в отговор на руското нашествие в Украйна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039