EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5 млрд.евро е земеделският ни износ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млрд.евро е земеделският ни износ

mail08:10 | 09.05.2019прегледи 819 коментарикоментари 0


Износът от секторите земеделие и храни достигна 4,5-5 млрд. евро. Положителното салдо или превишението над вноса е близо 1 млрд. евро. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на форум.

„Експортът е много важен. Основната ни насоченост е европейският пазар, но нишите ни са на изток“, коментира министърът. Той разказа, че след срещата си със своя китайски колега е получил уверение, че след 3-годишни усилия ще има решение за износа на български млечни продукти за Китай.  Оттам има и голям интерес към българския белен слънчоглед. В момента 3 наши фирми правят експорт за 10 млн. долара, а се очаква да бъдат одобрени още 10 компании. Правят се опити и за увеличаване на износа на българско вино за Китай.

Министър Порожанов обърна специално внимание и на арабските пазари и Ливан като точка за дистрибуция на храни. Там се провежда едно от най-успешните световни изложения за храни. Усилията са на него догодина България да има свой самостоятелен щанд. Водят се разговори и за намаляване на митата за внос в Ливан на български млечни продукти и пчелен мед. На заседанието си днес правителството одобри и участието за втора поредна година на България на изложението в Рияд, Саудитска Арабия.

Споразумението на ЕС с Япония ни дава възможност за нулево мито при внос на български продукти. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев  съобщи, че през 2018 г. за Токио е направен износ на 1,3 млн. литра наливно българско вино. То се бутилирало от местна компания, която го предлагала на японския пазар с бранд „Нешка“, на името на особено популярната там българска треньорка по художествена гимнастика.

„По-важното е, че цените, на които се изнася българското вино се удвоиха в последните години. Това означава, че то е оценено и се увеличава чувствително добавената му стойност“, каза Красимир Коев. Той припомни, че средствата за националната лозаро-винарска програма се запазват на 134 млн. евро до 2023 г. Запазиха се и ставките на субсидията от 75%, което е най-високия дял в ЕС и го имат само още 2 държави-членки. В последната година има 9 нови изби и бройката им вече ще достигне до 300.  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg