EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

5 млн. евро за енергийна ефективност в жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 млн. евро за енергийна ефективност в жилища

mail10:30 | 02.04.2012прегледи 626 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)  предоставя на СИБАНК заем от 5 милиона евро за кредитиране на  физически лица и сдружения на собственици на апартаменти,  съобщават от ЕБВР. Финансирането е част от Програмата за кредитиране на  енергийната ефективност в дома (REECL) на ЕБВР и е първият  проект на сътрудничество със СИБАНК, собственост на белгийската  група KBC.
Средствата по заема от ЕБВР ще бъдат използвани за  финансиране на инвестиции в проекти за устойчива енергия,  предприемани от домакинствата в България, като например  топлоизолация на стени, инсталиране на енергоспестяващи  прозорци, котли и системи за централно отопление, както и на
други модерни енергоспестяващи технологии. Кредитната линия ще  бъде допълнена с безвъзмездно финансиране от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй".

Проектът ще доведе до спестяване на енергия в жилищния  сектор и намаляване на въглеродните емисии, както и за  изпълнението на европейската директива за енергийните  характеристики на сградите, посочват от ЕБВР.  Новите жилищни кредити за енергийна ефективност са насочени  към многосемейни панелни сгради, коментира Даниел Берг, директор в ЕБВР за България, цитиран от пресцентъра на банката. По  думите му този тип проекти са били пренебрегвани при повечето  предишни инициативи за финансиране на енергийна ефективност.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg