EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 и 6 блок на "ТЕЦ Марица Изток 2" по-чисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 и 6 блок на "ТЕЦ Марица Изток 2" по-чисти

mail09:00 | 03.01.2012прегледи 945 коментарикоментари 0


Ден преди края на 2011 година завърши изграждането на абсорбера на блокове 5 и 6 в най-голямата иновирана топлоелектрическа централа в България "ТЕЦ Марица изток 2"ЕАД, като успешно бе подаден димен газ към съоръжението, съобщиха от централата.
Това е третият етап от реализиране на мащабния проект "Изграждане на сероочистваща инсталация за блокове 5 и 6". Стойността на проекта е 85,6 млн. евро, финансира се изцяло със собствени средства на централата. Главен изпълнител на обекта е консорциум "Идреко Инсигма", а подизпълнител - "Енергоремонт Холдинг".
"Трябва да си признаем, че животът, здравето и чистият въздух на хората струват пари и усилия. Горд съм, че ТЕЦ "Марица изток 2" е печелившо, водещо предприятие в националната ни енергетика и успя да финансира този амбициозен проект. Сега ще дишаме още по-добре", каза по повод въвеждането в експлоатация на сероочистващите съоръжения министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Впечатлен от абсорбера на блокове 5 и 6 остана и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Новото съоръжение е с височина 135 метра и е изработено от GPR-материал, който се състои от полиестерна смола, кварцов пясък и стъклени влакна. Материалът е киселиноустойчив и не подлежи на топене или разтваряне при номинални температури на димния газ. Тази технология бе приложена и при изграждането на сероочистващите инсталации за блокове 1 и 2, 3 и 4, 7, 8.
Изграждането на сероочистваща инсталация (СОИ) на блокове 5 и 6 ще окаже благоприятен ефект върху здравето на населението в района, флората и фауната, като ефективността на съоръжението ще бъде над 94 %. Успешното му осъществяване ще гарантира осигуряването на непрекъснатата работа на базов товар на "ТЕЦ Марица изток 2"ЕАД при най-ниска себестойност на електроенергията.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg