EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

5 200 са авариите в помпените станции на ВиК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 200 са авариите в помпените станции на ВиК

mail18:05 | 26.09.2016прегледи 665 коментарикоментари 0


Над 5 200 са авариите в помпените станции на ВиК дружествата в България през 2014 г. по данни на КЕВР.  Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на броя им през последните години. За сравнение през 2009 г. авариите в помпените станции са били над 6 500. Авариите във ВиК сектора довеждат до редица негативни ефекти като: непланирани прекъсвания на водоснабдяването за потребителите; загуби и временно влошаване качеството на питейната вода; по-бърза амортизация на водоснабдителната система и др.

 В България услугата за дистанционен мониторинг на машините ще става все по-популярна, заради амортизацията на оборудването и съоръженията в много сектори, смятат експертите от ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД (ЦЕРБ).  Те оценяват потенциала на пазара у нас на около 2 милиона лева.

Експертите отбелязват, че модерни технологии за превенция от аварии навлизат във ВиК сектора. Системи за дистанционно денонощно наблюдение на машините вече се въвеждат в дружествата за водоснабдяване и канализация. Досега тези системи се използваха основно в предприятия от енергийния сектор, докато за ВиК сектора тази практика е новост. Опитът показва, че чрез наблюдение на състоянието на машините от разстояние авариите могат да спаднат с до 70%, разходите за техническа поддръжка да се намалят с до 20%, а животът на машините да се увеличи с до 30%.

 От  ЦЕРБ дават пример с ВиК Търговище. Дружеството е инвестирало в устройства, които 24 часа в денонощието ще измерват вибрациите на двигателите, като по този начин ще следят за тяхната изправност. При промяна на вибрациите, устройствата подават сигнал на дежурните специалисти и те могат да регистрират зараждащите се повреди много по-рано и да предприемат превантивни действия. Иновативната технология е въведена, за да се предотвратят скъпоструващи аварии и прекъсване на нормалното водоснабдяване в региона. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127