EUR 1.9558
USD 1.7262
CHF 1.7999
GBP 2.1866
CNY 2.4342
you tube
mobile version

5 хил. българи купуват лукс-стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

5 хил. българи купуват лукс-стоки

mail18:21 | 19.06.2009прегледи 495 коментарикоментари 0


pearls1Броят на потребителите на луксозни продукти и услуги в България е намалял до 5 хил. през 2009 в сравнение с 8 хил. през 2008, показва проучване на изданието Business of Luxury, цитирано от Investor.bg .
Заможните българи с приходи от пазара на имоти, застрахователния и банковия сектор са били най-засегнати от затруднената икономическа ситуация. Има и такива, които са спечелили от кризата, възползвайки се от либералните процедури за достъп до еврофондовете, сочи изданието.
Това е и една от причините за ръст в корупцията в страната през 2009 г., като България има репутация на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.
Според критериите на анализа профилът на потребител от тази категория включва минимален годишен доход от 500 хил. евро и годишен бюджет за луксозни стоки и услуги най-малко 50 хил. евро.
Пазарното проучване показва, че тази година броят на потребителите на луксозни стоки в Румъния също е намалял. Сега той е 9 хил. души в сравнение с 11 хил. миналата година. Спадът е воден от срива на пазара на имоти, като сравнително по-малко засегнати са единствено онези с диверсифицирани бизнес дейности.
За разлика от България и Румъния броят на тези потребители в Сърбия и Черна гора се е увеличил до 7 хил. в сравнение с 6 хил. през 2008 г. В сравнение със страните членки в региона икономиката на Сърбия продължи да расте, като регистрира стабилни инвестиции. Най-голямата сделка в страната е тази на Газпром, която придоби държавната енергийна компания НИС.
Редица сърби все още продължават да извличат значителни доходи от сивата икономика, като проектите, финансирани от ЕС, производството на оръжия и търговията са трите най-значими сектора в това отношение, се казва в анализа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg