EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

49% от българите искат свой бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

49% от българите искат свой бизнес

mail07:40 | 10.01.2013прегледи 916 коментарикоментари 1


Брюксел, Кор. на БТА Николай Желязков
Близо половината българи – 49%, предпочитат да работят за себе си, а не да бъдат служители. Това сочат данните от проучване, разпространени от ЕК. Общо 40% от участвалите в допитването българи са заявили, че желаят да работят за някого. На европейско равнище 37% от отговорилите желаят да бъдат самонаети. Изследването отчита, че самостоятелната работа е по-предпочитана в държавите извън ЕС, например в САЩ, Бразилия, Турция, Китай. Сред европейците, желаещи да работят самостоятелно, преобладават младите мъже.

Като най-голяма заплаха за самонаетите се отбелязва възможността от банкрут – 43% изразяват подобно опасение. Малко над една трета от отговорите сочат като опасност несигурните приходи. Над 70% от отговорите изразяват опасение от липсата на достатъчно финансиране за самостоятелна дейност, както и от прекалената административна тежест. Над 80% от участниците намират оригиналната идея и финансирането за основни въпроси при откриването на нов, самостоятелен бизнес.
За нашата страна изследването отчита, че близо 60% от отговорилите определят като желано или силно желано преминаването им на работа като самонаети. Тези стойности са над средните за ЕС, където се отчитат 32% подобни отговори. Основните опасности от откриването на собствен бизнес според българите са да останат без работа и да преживеят личен провал, като процентът на тези отговори е над средните стойности за ЕС. Съотношението на българите, започвали някога собствен бизнес, превишава средното за европейците – 36% от анкетираните наши сънародници са отговорили, че са предприемали подобна стъпка, срещу 23% такива отговори средно в Общността.
 


Тагове: бизнес, българи
 
Коментари
 
хидко - 10-01-2013 г. 12:33:30

Разбира се, че искаме да сме самонаети. Ние разбираме от всичко и не искаме да имаме никой на главата, камо ли шеф. Всъщност, от тези близо 50% само 10-20% ще могат да се реализират успешно сами. А това е така, защото повечето хора си мислят, че ще печелят повече и ще работят по-малко. За печеленето не е сигурно, но работата със сигурност е в пъти повече. Но никой не се сеща за това. И поради тази причина, ние имаме самоувереността да искаме да сме самонаети. Прагматичните хора по белия свят, преценят добре възможностите си и знаят че за два пъти повече пари, не си заслужава да се нагърбваш с 3 пъти повече отговорности. В щатите има най-големия процент фалити на неуспешни бизнеси, но пък хубавото там е, че тази процедура е супер улеснена и е много по-лесно да се откачиш от кредиторите.... а тук всеки знае как е. Е, може би тези близо 50% не са наясно, но ще им светне като им почука съдия изпълнителят на вратата.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg