EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

49 нови хибридни автобуса за София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

49 нови хибридни автобуса за София

mail11:06 | 18.02.2016прегледи 1373 коментарикоментари 0


Кметовете на големите градове подписаха в Париж декларация, с която се цели намаляване с 20% на вредните емисии до 2020 г. От 2011 г. София изпълнява конкретни мерки по Програмата за намаляване на емисиите на азотните оксиди и фините прахови частици, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова, цитирана от пресцентъра на общината.

Фандъкова посочи, че за 6 години са изградени 22 км нови метролинии и София вече има 39 км метро. В резултат от изпълнението му са спестени почти 2 млн. км годишно автобусен пробег и 75 хил. т. годишно вредни емисии.

Обновени са голяма част от тролеите, доставени са 20 трамвая и 126 автобуса, като тази година продължаваме с още 140 нови автобуса и 5 трамвая. Работи се по програма за модернизация на градския транспорт за следващите години. В нея предвиждаме доставка на 49 автобуси които ще са електробуси или хибриди. Развиват се и алтернативните начини за придвижване, като се подготвя създаване на обществени велосипеди, които първоначално ще осигуряват придвижване в широкия център на София. Предвижда се и система за градски електромобили.

Кметът Фандъкова посочи също, че за намаляване на фините прахови частици съществен ефект имат цялостните ремонти на основни улици и булеварди – в последните години са обновени изцяло над 130 км основни улици и булеварди, изградени са 19 км нови улици и 5 кръстовища на две нива, които имат задача да извеждат трафика извън центъра на града. От тази година заедно с рехабилитацията на основните базовата инфраструктура започва и специална програма за ремонт и изграждане на вътрешно-квартални улици.

През тази година ще завърши изпълнението на цялостната система за управление на трафика, с която се очаква намаление с 1/3 на времето за придвижване града, а на вредните емисии - с 25% и с 8% разходите за гориво.

Залага се и увеличаване на миенето на улици и булеварди, както и изграждането на зелени пояси на натоварените пътни артерии и нови зелени площи. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg