EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

48 млн. лв. задължения към фирми, погасени от МРРБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

48 млн. лв. задължения към фирми, погасени от МРРБ

mail15:40 | 05.03.2010прегледи 655 коментарикоментари 0


До момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството е разплатило на строителните фирми 48 млн. лева. Това е припомнил министър Росен Плевнелиев по време на заседание на Консултативния съвет към ръководеното от него министерство.
До десетина дни предстои да бъдат направени нови разплащания след като бъде изготвен финансов разчет, съобщават от пресслужбата на МРРБ.
Участниците в заседанието са били запознати със законодателните инициативи на МРРБ. Готови са промените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Постъпилите предложения в работната група обхващат около 80 процента от закона. В частта «Устройствено планиране» се предвижда общинските съвети да носят отговорност за политиката, която провеждат. В предвидените промени не се допуска застрояване на земеделски земи и горски фонд.
Взето е решение най-напред предложенията да бъдат обсъдени от браншовите структури, а по-късно да се консолидират мненията на един общ форум.
Направените предложения за промени в Закона за държавната собственост имат за цел да облекчат процедурите по отчуждаване на имоти при строеж на инфраструктурни проекти, изясняват от министерството. Предвидени са съкратени срокове за отчуждаване при обекти с първостепенно значение. Оценките на отчуждените земи ще се правят на вариант пазарна оценка съгласно Конституцията.
Промените в ЗУТ и в Закона за държавната собственост целят да се помогне на държавата, като се контрират лошите практики, е подчертал министър Плевнелиев.
Зам.-министър Лиляна Павлова е запознала членовете на съвета с възможностите, които Оперативна програма «Регионално развитие» дава в областта на енергийната ефективност. Тя е изтъкнала, че по схемата за подобряване на образователна инфраструктура е осигурена сума от 105 млн. лева, с което ще се осигури работа на строителните фирми, а по схемата за оборудване и енергийна ефективност на здравните заведения е отправена покана за набиране на проектни предложения за 140 млн. лева. Ресурс от 70 млн. лева, предвиден за саниране на сгради, е отложен за следващата година след като бъдат приети промените в закона за етажната собственост.
Темата за Дунавската стратегия на Европейския съюз ще бъде обсъждана на следващото заседание на съвета, съобщават от министерството. Министър Плевнелиев е информирал присъстващите за похвално писмо, изпратено от Европейската комисия до МРРБ, за подхода и работата на министерството с край речните регионите, които могат предварително да дават проектните си предложения и по този начин да разгърнат собствения си потенциал.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg