EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

47 млекомати в цялата страна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

47 млекомати в цялата страна

mail07:05 | 12.08.2015прегледи 1867 коментарикоментари 0


Броят на млекоматите, чрез които на пазара се предлага прясно издоено мляко, е 47 в цялата страна, съобщиха за Нова телевизия от Българската агенция по безопасност на храните.

Към момента според официалните данни на БАБХ устройствата на територията на страната са 47. Млекомати има в шест големи града, а най-много са в област Пловдив и във Варна. В София официално регистрираните устройства са само две.

Дейността по предлагането на прясно мляко от мелкомати се регулира от наредба 26 за директни доставки от фермите, според която всички стопанства, които искат да предлагат малки количества животински продукти директно на потребителите, трябва да минат през определен режим на регистрация и контрол.

Изискването към млякото, което се продава през машините, на първо място е да е наистина прясно. То се зарежда и продава сурово в рамките на един ден, като млекоматът трябва да поддържа определена температура, която е важна за качество на продукта и предотвратява развитието на микроорганизми. Непродаденото мляко за деня се източва, машината се почиства и всичко започва отначало на другата сутрин.

Бизнесът с предлагането на прясно мляко от автомат, който е популярен в цяла Европа, се развива трудно в България. Една от причините е, че наредбата забранява на малките фермери да продават на територията на цялата страна, а само в областта и съседните на фермата региони. Има ограничение и на разрешеното за търговия количество, което е 73 хил. кг годишно на производител.

Инвестицията в едно такова съоръжение надхвърля няколко хиляди лева и е непосилна за малките производители. Затова някои от тях избират да продават млякото в бутилки направо на улицата, въпреки глобите от 1500 до 2000 лева за първо нарушение.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg