EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4.6 млн.лв. минимален гаранционен капитал на застрахователи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4.6 млн.лв. минимален гаранционен капитал на застрахователи

mail14:30 | 19.05.2010прегледи 1446 коментарикоментари 0


Депутатите увеличиха минималния гаранционен капитал на застрахователните дружества, стана ясно при гласуване на второ четене на промените в Кодекса за застраховането.
Гаранционният капитал съставлява една трета от границата на платежоспособност, но не може да бъде по-малък от 4 млн. и 600 хиляди лв. - за застраховател, получил лиценз за застраховане, който обхваща видове застраховки по раздел II, буква "А", т. 1 - 9 и т. 16 - 18 от приложение номер 1.
Минималният капитал за застраховател, получил лиценз за застраховане, който обхваща видове застраховки по раздел I и раздел II, буква "А", т. 10 - 15 от приложение номер 1 и за презастраховател се увеличава от 6 милиона и 400 хиляди лв. на 7 милиона лева. Изискването за минимален капитал на каптивен презастраховател се увеличава от 2 милиона лева на 2 милиона лева и 200 хиляди.
Предвижда се в тримесечен срок от влизането на промените в сила застрахователните и презастрахователните дружества да приведат капитала си в съответствие с изискванията.
С промените се предвижда още годишният бюджет и годишният финансов отчет на Гаранционния фонд да се представят за одобряване от Комисията за финансов надзор. Когато до началото на съответната година няма приет годишен бюджет на фонда, до неговото приемане, разходите на фонда се извършват до размера  на тези за съответния период на предходната година. При възникване на необходимост от извършване на разходи с по-висок размер, управителният съвет ги извършва след разрешение на комисията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg