EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

45% от европейците искат по-бърз интернет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

45% от европейците искат по-бърз интернет

mail14:45 | 10.07.2013прегледи 422 коментарикоментари 0


Според последното общоевропейско проучване за това как европейците използват интернет като най-важен аспект на услугата се утвърждава нейната скорост, според прессъобщение на ЕК. Почти половината (45 %) от европейските домакинства ще актуализират своя абонамент за интернет или ще сменят доставчика с цел използването на по-висока скорост на връзката чрез широколентов достъп. Този процент стопи предимството на цената, като основен фактор при избора на интернет абонамент.
Според проучването над половината (54 %) от домакинствата ограничават своите национални и международни разговори по мобилен телефон от загриженост за разходите. Проучване от 2013 г. обаче показа намаляване с 11 % (от 60 % на 49 %) на лицата, загрижени за цените на обажданията до мрежи извън техните държави. Това е ясен знак, че усилията на Комисията за намаляване на цените за терминиране в мобилни мрежи оказват положително въздействие върху потребителите.
Някои други важни моменти от споменатото проучване на Евробарометър:

Скоростта е все по-важна

Конкуренцията действително понижи цените и направи услугата достъпна, но ще са необходими повече усилия, за да се отговори на нарасналото търсене на високоскоростен интернет.

Около 40 % от респондентите са срещнали затруднения в опитите си да ползват съдържание или услуги онлайн поради недостатъчна скорост на връзката или капацитет за теглене.

Качество на услугата

20 % от участвалите в проучването са срещали трудности при достъпа до онлайн съдържание или се е наложило да рестартират някои приложения на мобилните си телефони (което е с 4 процентни пункта повече отколкото през декември 2011 г.). Най-често това се е случвало при визуализирането на видеоклипове (42 %), при слушане на музика (22 %), при изтегляне на безплатни видеоматериали (22 %), при гледане на прояви на живо (20 %) или при игра на онлайн игри (19 %).

Понякога качеството на звука не е било на ниво. Едва 38 % са заявили, че качеството на звука е било много добро на техните мобилни телефони. По този показател резултатите за стационарните телефони и телефонията през интернет са съответно 49 % и 25 %.

Отворен интернет и неутралност на мрежата

Блокирането на видеосъдържание е най-неприятното следствие от проблематиката неутралност на мрежата/авторски права.

34 % от възрастните използват услуги за интернет телефония (VoIP) (спрямо 27 % през 2012 г.)

Тенденции в потреблението

44 % от домакинствата имат поне един мобилен абонамент за интернет (спрямо 30 % през 2012 г.).

45 % от домакинствата закупуват пакетни съобщителни услуги (например комбинация от телевизия, широколентов интернет, телефон, мобилни услуги) от един и същ доставчик (45 %).

От тях 40 % са разглеждали възможността да сменят своя доставчик на пакетни услуги, но 29 % от запитаните смятат, че не е лесно да бъдат сравнени условията на пакетните услуги.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162