EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

45+ въпроса към Кр. Георгиева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

45+ въпроса към Кр. Георгиева

mail19:50 | 02.10.2014прегледи 2857 коментарикоментари 0


/обновена/ Европейският парламент изслуша Кристалина Георгиева, предложена за заместник-председател на новата Европейска комисия и за комисар по бюджета и човешките ресурси. EconomyNews.bg предава на живо от Брюксел.

Георгиева отговори на над 45 въпроса в рамките на повече от три часа. Въпросите се отнасяха до бъдещите й отговорности и ще бъдат поставени от евродепутати от комисиите по бюджет, по бюджетен контрол и по правни въпроси. Подробните отговори по петте групи въпроси можете да прочетете на страницата на ЕП.

Кристалина Георгиева демонстрира детайлно познаване на бъдещия си ресор, както и твърди намерения да направи всичко необходимо европейският бюджет да се използва възможно най-добре. Според нея, трябва да е ясно какво постига Европейският съюз с всяко похарчено евро и как помага на хората в отделните страни, обобщава кореспондентът на БНР в Брюксел. 

Самото изслушване премина спокойно и добронамерено, по-скоро като разговор между съмишленици. Някои евродепутати вече го определиха като най-успешното в последните дни.

Както се очакваше, Кристалина Георгиева е единодушно одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха днес - по "Бюджети", "Бюджетен контрол" и "Правни въпроси".

Според договора за ЕС еврокомисарите се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду кандидати, чиято независимост е вън от съмнение. Еврокомисарите не могат да искат, нито да приемат инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с техните функции или с изпълнението на техните задачи.
ЕК бива назначавана, след одобрение от ЕП, от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. Комисията колективно е отговорна пред ЕП и той може да й гласува вот на недоверие. Ако бъде приет такъв вот на недоверие, еврокомисарите трябва да подадат колективно оставка. Предвижда се между 9 октомври и 22 октомври, ако някой от предложените за еврокомисар не издържи изпита, да бъде насрочено ново изслушване. Възможно е в този срок ресорът на номинирания да бъде променен, или самият той да бъде заменен от правителството, което го е предложило. В Страсбург на 22 октомври се очаква съставът на комисията да бъде гласуван от ЕП, а в следващите дни и от Европейския съвет в Брюксел. Ако процедурата удържи на тези срокове, новата комисия ще започне работа от 1 ноември.

Новата Европейска комисия се натъкна при изслушванията в Европейския парламент вчера, предаде Ройтерс. Разделението сред евродепутатите отложи утвърждаването на еврокомисарите, номинирани от Великобритания, Испания и Унгария, и заплашва да осуети одобряването на френския кандидат. Британският консерватор Джонатан Хил, който е предвидено да отговаря за финансовите услуги, стана първият кандидат, не издържал теста в ЕП. Хил не успя да разсее подозренията, че е прекалено близък с финансовите кръгове, и ще се яви на ново изслушване следващата седмица. Утвърждаването на испанеца Мигел Ариас Канете, също консерватор, за европейски комисар по въпросите на енергетиката и климата, също бе отложено, поради съмнения за конфликт на интереси, от левицата и Зелените. В отговор десноцентристките съюзници на Канете заплашиха на свой ред да блокират номинацията за еврокомисар за икономическите и валутните въпроси на френския социалист Пиер Московиси, който ще бъде изслушан днес. Съдбата на испанеца и на трети кандидат от консерваторите, унгареца Тибор Наврачич, остава неясна. Наврачич също имаше трудно изслушване, като бе принуден да отбива въпроси за ролята си като министър на външните работи в правителството на страната, обвинявано от Брюксел в дискриминиране на малцинствата и ограничаване на свободата на медиите и на словото. Номиниран за еврокомисар за образованието, културата и гражданството, Наврачич изтъкна своята роля в преговорите с ЕС за внасяне на промени в спорни унгарски закони и привързаността си към европейските демократични ценности като човек, отраснал при комунистическа диктатура.
Попитан саркастично от независим германски депутат дали ще направи "Моята борба" на Хитлер задължителна част от учебната програма, унгарският кандидат си спечели овации, като изрази подкрепа за еврейската общност в страната. Първите 10 номинирани членове на екипа на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха утвърдени през първите два дни на изслушванията, понеделник и вторник. Гневните сцени в стаите на ресорните комисии вчера обаче заплашиха да нарушат графика, съгласно който е предвидено новата ЕК да бъде одобрена на 22 октомври и да поеме своите функции на 1 ноември. Всяко забавяне може да предизвика спорове между страните членки и потенциално да остави сегашната Еврокомисия на Жозе Мануел Барозу да решава деликатни въпроси като конфронтацията Русия, търговските преговори със Съединените щати и острите спорове за мерките за икономии и бюджетните дефицити.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4069