EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4,5 % от БВП за образование

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4,5 % от БВП за образование

mail16:07 | 08.02.2022прегледи 800 коментарикоментари 0


Предвидените средства за образованието и науката за 2022 г. са 6,408 млрд. лв. или това е 4,5 процента от БВП. Трябва да се отбележи увеличението на учителските заплати, които ще достигнат до 125 процента от средната работна заплата за страната, считано от 1 април 2022 г. За това са заложени 239 млн. лв. допълнително. Ще бъдат осигурени безплатни ясли и детски градини, като за това са предвидени 84,4 млн. лв., каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на заседанието на парламентарната образователна комисия, на което се обсъжда на първо гласуване бюджетът за образование и наука за 2022 г.

С 16 млн. лв. се увеличават средствата за подпомагане на храненето на децата в задължителната предучилищна възраст и на учениците от началния етап. Ръст с 6,5 млн. лв. е заложен на средствата за транспорт на учениците, които се обучават в средищни училища или в професионални гимназии в съседни населени места. За купуване на училищни автобуси се предоставят 10 млн. лв. Ще има и нова програма за допълнителна подкрепа за спорт, отдих и култура на учениците, която ще се финансира със 100 млн. лв. С 15 млн. лв. ще се изграждат физкултурни салони и спортни площадки в училищата, в които няма такива или съществуващите не са в добро състояние, съобщи министър Денков.
Той каза, че ще има нова национална програма за образователни медиатори и социални работници за институциите, която ще се финансира с 10 млн. лв. Ще продължи и националната програма "Отново заедно" с 22,6 млн. лв.
За висшето образование допълнително има 43,5 млн. лв., които са за издръжка на обучението. С 10 процента се увеличават средствата за стипендии на студентите, като са предвидени 5,5 млн. лв. Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност и за издаването на учебници и научни трудове, съобщи министър Николай Денков. Той уточни, че са предвидени и средства за увеличение на стипендиите на докторантите и се очаква те да станат 750 лв.
Проф. Андрей Чорбанов от ПГ на "Има такъв народ" заяви, че е дълбоко разочарован от предвидените средства в бюджета за образованието и науката. Той отбеляза, че изключително ниски са заплатите на учените в БАН.
Според Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС от този бюджет трудно може се каже, че образованието е приоритет. "Одобряваме политиките, залегнали още при нашето управление, за повишаване на учителските заплати, но се създава голям дисбаланс между заплащането в училищното образование и на това във висшето образование и БАН", заяви Сачева. Тя постави въпроса да бъде повишено финансирането на българските неделни училища в чужбина.
"Когато говорим за образование и наука, трябва да поливаме цялата градина, защото разходите за образование и наука са с най-висока възвращаемост", коментира заместник-председателят на образователната комисия Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС. Той постави и въпроса защо се предвижда Националният институт по метеорология и хидрология да бъде преместен от МОН в МОСВ.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg