EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

43-то НС, КТБ & други теми в пресата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

43-то НС, КТБ & други теми в пресата

mail08:35 | 28.10.2014прегледи 1460 коментарикоментари 0


Всички вестници поместват на началните си страници информация за първия ден на 43-ия парламент с акценти върху изявленията на лидера на ГЕРБ.

„Борисов е готов и да не е премиер“, извежда ДУМА. Според СЕГА пък „Борисов е готов да е премиер и еднаи две,ичетири години“. МОНИТОР и ТРУД поясняват трите варианта за кабинет, изредени от кандидат-премиера: правителство с „реформаторите“ и „патриотите“ до местния вот догодина, до президентския през 2016-та или до изтичане на целия четиригодишен мандат. Обръщайки вниманието към насрочените за днес консултации, ПРЕСА отбелязва като „шокиращо“ предложението на Борисов решението за продължителността на мандата да бъде взето от всички лидери на парламентарните фракции.

Друга обща тема в днешния печат е докладът за КТБ, внесен вчера в парламента от представители на централната банка. ТРУД разтълкува документа със заглавието, че „Корпоративна търговска е фактически пред фалит“. Според 24 ЧАСА основният извод е, че „на 5 ноември фалират КТБ“. БНБ очаква банката да отчете отрицателен собствен капитал на 31 октомври и по закон ще трябва да отнеме лиценза й до пет работни дни, сочи изданието. Според СЕГА централната банка „за пореден път си измива ръцете, като посочва, че депутатите трябва да гласуват съответни закони, ако искат преструктуриране и оздравяване на групата КТБ“.

Междувременно, „фирми изкупуват депозити към КТБ на половин цена“, съобщава ПРЕСА. Търговията с депозити над гарантирания размер от 100 хиляди евро процъфтява. Вложителите се съгласяват на сделките, защото ще получат част от парите си веднага и няма да чакат разпродаване на активи след фалит на банката. Влоговете се изкупуват от няколко фирми с големи заеми към затворената банка. Те ще използват парите за погасяване или намаляване на задълженията си. Процедурата е законна, така че няма пречки за осъществяването й, коментира юрист, цитиран от вестник "ПРЕСА".

„ДПС осветлява истината за КТБ със закон“, обявява по темата МОНИТОР. Вестникът помества на първата си страница акцентите от новия законопроект на Йордан Цонев и Делян Пеевски: чуждестранна разследваща фирма да провери потоците, трансферите и активите на КТБ; обявяват необслужвани кредити и парите на публичните лица, допълва "МОНИТОР".

Печатните издания отразяват и тежките последици от валежите в страната. СТАНДАРТ помества на челно място призива на бургаската община за доброволци, които да помагат в наводнените райони. „Четиридесет хиляди души в Североизточна и Западна България на свещи след бедствието“, пише МОНИТОР.

ПРЕСА помества предупреждението на синдикатите, че при падане на температурите под минус 5 градуса страната ни може да издържи със запасите от газохранилището в Чирен най-много 14 дни. След това ще се стигне до режим на тока, тъй като мините няма да могат да осигурят нужните количества въглища за пълна мощност на ТЕЦ-овете „Марица-Изток“ и „Варна“. Топлоцентрала „Варна“ пък може да бъде затворена от Нова година заради липса на инвестиции в екологизацията й, припомня "ПРЕСА". 24 ЧАСА цитира заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов, който допуска спасяване на ТЕЦ-а чрез инвестиции от смесена компания на сегашния собственик - ЧЕЗ, и Български енергиен холдинг./БНР 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1034