EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+43 млн.евро по програма InnovFin

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+43 млн.евро по програма InnovFin

mail17:32 | 03.10.2018прегледи 1485 коментарикоментари 0


Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново  споразумение за още 43 млн. евро по програма InnovFin на ЕК, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016 г. Транзакцията се осъществява с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния план за Европа.

До този момент, в рамките на програмата InnovFin, за две и половина години Райфайзенбанк е финансирала над 140 проекта на бизнеса за близо 35 млн. евро. Секторите от българската икономика, които най-активно се възползваха от програмата, са в сферата на производството и търговията. Финансираните проекти са основно за инвестиции и оборотни средства, с цел разрастване на бизнеса. Сред иновативните инвестиции са изграждането на кабелно оптично трасе; изграждане на инкубатор - споделени работни пространства за генериране на идеи, както и внедряването на нови технологии и оборудване в бързоразвиващи се предприятия.

Благодарение на второто споразумение, посредством Инвестиционния план за Европа, стотици малки предприятия и средни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 78 млн. евро.  Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в рамките на инициативата “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата подкрепа по Програмата на Европейската комисия  „Horizon 2020“. Това ще даде възможност на Райфайзенбанк да предоставя на иновативните компании допълнително финансиране при по-благоприятни условия.

Програма InnovFin подпомага финансирането на иновациите чрез съвместна инициатива на Европейската Инвестиционна Банка и Европейския Инвестиционен Фонд в сътрудничество с Европейската комисия в рамките на програма Хоризонт 2020. Целта на това споразумение е да насърчи кредитирането и достъпа до финансиране на малки и средни предприятия и предприятия със средно ниво на капитализация (с персонал до 499 души), като допринесе за откриването на нови работни места и за икономическия растеж в ЕС.

Тази програма още един път потвърждава сериозните намерения на Европейската комисия да изпълни част от основните си цели: създаване на работни места, повишаване на растежа и инвестициите в България и Европа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg