EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

42% смятат финансовото си положение за влошено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

42% смятат финансовото си положение за влошено

mail16:30 | 20.09.2011прегледи 561 коментарикоментари 0


Макар и отношението към управляващите за момента да е стабилизирано, потенциални рискови фактори, които ще оказват влияние върху вота, са икономическата криза, влошените икономически индикатори и песимистичните очаквания за близкото бъдеще.
Изследване на Алфа Рисърч показва, че оценките за общото икономическо състояние на страната и домакинствата продължават да бъдат силно негативни– 42% смятат, че финансовото състояние на семейството им се влошава, 51% - смятат, че икономическото състояние на страната върви надолу.
Нарастващите страхове и лошата икономическа конюнктура както в национален, така и в световен мащаб, водят до силен обществен песимизъм. Ако първите години на кризата се характеризираха със силни очаквания за скорошен излаз от нея (в рамките на около 40%), днес едва 18% очакват подобрение на икономическата ситуация на страната, а 20% се надяват на подобрение на финансовото състояние на домакинствата. Спад в очакванията е характерен за всички социални прослойки - както сред групите с ниски доходи, така и сред тези със средни и дори по-високи финансови възможности.
Икономически песимизъм рефлектира силно и върху оценките за управлението на ГЕРБ. Около 30% смятат, че ГЕРБ по-скоро е оправдал очакванията на повечето хора. Сред симпатизантите на ГЕРБ на това мнение са 75%. Сред привържениците на опозиционните политически сили, както и сред негласуващите доминира разочарованието.
Тези данни са до голяма степен отражение на измерението от НСИ и БНБ обективни данни за състоянието на българската икономика:
-Продължаващ спад на преките чуждестранни инвестиции, които през 2010 г. достигат до критично ниски нива.
-Песимизъм относно икономическата среда сред основните сектори на икономиката (промишленост, търговия, услуги и строителство). Това, заедно със слабите очаквания за подобрение, значително повишава страховете на предприемачите и ограничава инвестиционните им намерения.
-Увеличение в дела на домакинствата с поне един безработен, а заедно с това и ръст в продължителността на безработица. Заетостта през летния сезон, макар и да бележи леко повишение, достига едни от най-ниските нива за последните три години. Особено тревожен е и фактът, че увеличението на безработицата засяга най-силно младежите (на възраст до 25 г.).

Съчетаването на обективните фактори и субективните оценки е показател за формирането на една доста устойчива тенденция, която ще играе важна роля в мотивите за гласуване на българските граждани.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg