EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

413 млрд.евро външният дълг на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

413 млрд.евро външният дълг на Гърция

mail17:56 | 05.07.2010прегледи 1773 коментарикоментари 0


Външният дълг на Гърция е нараснал за една година с 12% и е достигнал 413,5 милиарда евро, съобщи Гръцката централна банка, цитирана от Анадолската агенция.За една година външният дълг на страната се е увеличил с 44,3 милиарда евро.
За първите три месеца  на тази година  държавният дълг е нараснал със 17,3 на сто, а при частните институции този процент е 2,9. За същия период увеличението на външните задължения на гръцките банки е бил 0,8 на сто.
Комисарят по икономическите и валутни въпроси на ЕС Оли Рен ще посети Атина в края на юли, за да донесе алтернативен пакет от извънредни мерки, целящи да бъдат коригирани евентуални отклонения при изпълнението на държавния  бюджет на Гърция, съобщава атинският в. "Имерисия". Целта на визитата на Оли Рен е да инспектира напредъка, постигнат при реализацията на бюджетните цели, залегнали в меморандума, подписан от гръцкото правителството с ЕС и МВФ,, както и мащабите на допълнителните мерки, които трябва да бъдат взети от Атина за запълване на очертаващата се дупка в бюджета.
По данни на Брюксел отклоненията в бюджетния дефицит на Гърция  могат да надхвърлят 3 млрд. евро заради забавяне на приходите от данъци, но и заради все още неоразяните разходи. Точно за това експертите от ЕС са изработили пакет от извънредни мерки, включващ нови съкращения на доходи и увеличаване на данъци и акцизи, пише още вестникът.
Гръцкият институт за промишлени изследвания пък прогнозира, че бюджетният дефицит на Гърция тази година ще бъде сведен до 7,5 на сто от  12,7 на сто за 2009 г.    За първите шест месеца на годината обаче приходите в бюджета на Гърция закъсняват и това забавяне надхвърля 1 млрд. евро, въпреки наложените от правителството мерки, като повишаване на ДДС, на данъци и акцизи, отбелязва вестникът.  
Малко по-късно днес еврокомисарят Оли Рен окачестви като необосновани слуховете за предприемане на допълнителни мерки в Гърция през 2010 г., съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини”. Рен отрече информацията, че предстои да посети Гърция в края на юли, за да поиска от гръцките власти да предприемат допълнителни мерки през 2010 г. Говорителят на еврокомисаря Амадеу Алтафаж заяви, че Европейската комисия няма намерение да иска промени в програмата, договорена с Гърция, тъй като се прилага в задоволителна степен.


Тагове: дълг, Гърция, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg