EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

41% от дипломантите в „Информатика” са жени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

41% от дипломантите в „Информатика” са жени

mail12:50 | 19.09.2012прегледи 471 коментарикоментари 0


Жените са 41% от дипломиращите се в специалност „Информатика”. След завършването си обаче, те се насочват различно от мъжете към пазара на труда. Жените са над 80% от учителите по ИТ и под една трета от програмистите във високотехнологичните фирми. Това води до разлики в заплащането и перспективите за професионално развитие на мъжете и жените - сочат част от данни на Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Изследването беше представено на Кръгла маса организирана от Български център на жените в технологиите днес в София.
Новата организация е част от Европейската платформа на жените в технологиите, която е под егидата на вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по дигиталната политика Нели Круз.
Учредители на Българския център са жени на водещи ИТ позиции, експерти по НR и комуникации и изявени жени в науката.
„Потенциалът на жените в ИКТ за увеличаване на конкурентоспособността на България и Европа е сериозен. Убедена съм, че дейността ни ще е от полза за развитие на женското предприемачество, квалификации и научен принос в областта на ИКТ в България. Вярвам, че опитът ни ще провокира добри инициативи и в Европа.” каза Саша Безуханова, председател на Българския център на жените в технологиите по време на представянето на организацията.
Стимулиране на по-голямо участие на жените във високотехнологично производство чрез образование, което дава конкурентни умения и квалификации, подготовка на следващата генерация млади учени, по-голямо участие на жените в лидерството в ИКТ, стимулиране на младите предприемачи - това са част от насоките за съвместна работа, около които се обединиха участниците в дебата, сред които бяха г-жа Милена Дамянова, заместник-министър на образованието, младежта и науката, проф. Севдалина Димитрова, заместник-председател на БАН, Полина Неделчева, студентка в ТУ и предприемач и Нина Благоева, член на УС на Български център на жените в технологиите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg