EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

400 журналисти с електронно ЕГН

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

400 журналисти с електронно ЕГН

mail16:15 | 30.01.2013прегледи 524 коментарикоментари 0


Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на срещна с главни редактори на национални печатни и електронни медии. Концепцията за електронна идентичност, както и 5000 смарт карти, се разработват в рамките на проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

Използването на карти за електронна идентичност ще има пряко финансово изражение – икономии, както за потребителите, така и за администрацията, както и намаляване на риска от корупция, каза министър Московски. Той добави, че се водят разговори с МВР електронното ЕГН да бъде вградено в личните карти след 2016 година. По думите на министъра, картата за електронна идентичност няма да бъде задължителна.

Осемдесет на сто от административните услуги се предоставят от общините, каза по време на срещата заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той посочи, че от май тази година 50 нови електронни услуги на Столична община ще могат да се ползват включително и с карта за електронна идентичност. Услугите се разработват по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

По двата проекта създаваме база, която е отворена за надграждане от други институции – министерства, общини и областни администрации, които лесно ще могат да добавят нови електронни услуги, каза в заключение министър Ивайло Московски.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg