EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регистър за е-идентичност на потребителите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регистър за е-идентичност на потребителите

mail09:40 | 07.06.2011прегледи 689 коментарикоментари 0


Регистър за електронна идентичност на потребителите и система за управление на идентичностите ще бъдат създадени в рамките на нов проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Управляващият орган на Оперативна програма „Административен капацитет” одобри проектното предложение на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”. Стойността на проекта е близо 12 млн. лв., а срокът за изпълнението му е 18 месеца.
В изпълнение на проекта се очаква да бъде създаден регистър за електронна идентичност на потребителите. Базата данни на практика ще реализира принципа за използване на еднократно събраната информация за потребителите и многократното й използване от различни администрации. Това ще опрости предоставянето на онлайн административни услуги. За администрациите ще бъде внедрена и напълно функционална централна система за стандартизиран обмен на е-документи и информация.
В рамките на проекта ще бъде реализирана централна система за уведомяване с текстови съобщения. Така потребителите ще имат възможност да получават справки за движението на техните преписки в рамките на администрацията чрез SMS.
Проектът предвижда и създаване на централизирана и интегрирана в администрациите система за онлайн участие на публичния сектор в управленските процеси.
Информационните системи на ведомствата в целия свят са подложени на чести кибератаки. Новият проект на МТИТС предвижда изграждане на централизирана система за мониторинг и управление на информационната сигурност и оперативна съвместимост, за да бъде гарантирана надеждността при обмена на данни между администрациите. В съответствие с изискванията на Закона за дейностите по предоставяне на услуги, националният портал на електронното управление ще бъде надграден с функциите на Единното звено за контакт – задължение на страната ни да предоставя електронна информация на предприемачи от Европейския съюз.

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg