EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

40 хил. китайски студенти са се завърнали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 хил. китайски студенти са се завърнали

mail14:40 | 24.10.2016прегледи 1014 коментарикоментари 0


По данни на Центъра за студентите в чужбина към Министерството на образованието, през миналата година броят на китайските студенти в чужбина е бил 520 хиляди, а 40 хиляди от тези, които са завършили, са се прибрали в страната.

Началникът на центъра Сун Дзиемин каза, че бумът на обучението зад граница продължава. Броят на китайските студенти в чужбина се увеличава, като в същото време нараства и броят на китайските студенти, които се прибират в страната след края на обучението си.

По думите на Сун, през миналата година, броят на завърналите се студенти е по-голям от този на заминаващите за обучение в чужбина. Според него, това е свързвано с икономическото развитие на Китай, както и с политиките на съответните страни.

Сун каза още, че броят на чуждестранните студенти в Китай също се увеличава постепенно, като през 2015 година той е достигнал 390 хиляди. Най-много са тези от Южна Корея и САЩ.

Китай има планове да подпише повече споразумения с други страни по света за взаимно признаване на академични степени, заявиха от образователното министерство.

„Надяваме се до 2020г. подобни споразумения за взаимно признаване да обхванат повече страни, особено развитите.", каза Сю Тао, директор на отдела за международно сътрудничество и обмен към Министерството на образованието. Той направи това изявление по време на годишната конференция за обучението в чужбина, която се състоя вчера в Пекин. Тя бе организирана от Китайската асоциация за международен обмен в образованието със съдействието на образователното министерство. Цел на конференцията е да насърчи обучението в чужбина, като тази година акцентът бе поставен върху Ирландия.

Сю каза, че такива споразумения за взаимно признаване означават, че другите страни приемат и признават качеството на китайското висше образование и могат да ускорят двустранното сътрудничество извън тази сфера.

От сключването на първото подобно споразумение през 1988г. с Шри Ланка, Китай е подписал подобни договорености с 46 държави, сред които Русия, Великобритания и Франция. Тази година към списъка бяха добавени Полша, Индонезия и Чехия.


Тагове: Китай, студенти
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg