EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+40% повече електромобили продадени в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+40% повече електромобили продадени в Европа

mail07:30 | 28.08.2018прегледи 2417 коментарикоментари 0


195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на 2018 г. Това е с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните на The Electric Vehicle World Sales Database.  Данните включват всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и Plug-in Hybrids (PHEV).

От всички продажби в сегмента, 51 на сто са изцяло електрически коли. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, макар и по-бавно и предпазливо – за периода са продадени 87, срещу 66 за миналата година.

Макар и все още в малки обеми, през първата половина на 2018-та всички европейски пазари отбелязват ръст в продажбите на автомобили с алтернативно задвижване. Най-бързо нарастват продажбите в Германия - 52% повече. Лидер в Европа по брой продадени автомобили остава Норвегия, която държи дял от 37% от всички продадени тази година автомобили в сегмента. Причините за това са в стимулите - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната. ТОП 5 на държавите с най-много продажби на еко возила допълват Великобритания, Франция и Швеция. Навсякъде доставката е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство – толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели. И удобството се отплаща – според данните на The Electric Vehicle World Sales Database има редица изцяло електрически модели с повече от 10 000 поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf. Това показва, че в скоро време ще има значителна промяна на съотношението между пазарните сегменти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg