EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+40% по-скъпи оранжерийни домати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+40% по-скъпи оранжерийни домати

mail06:25 | 02.02.2016прегледи 3962 коментарикоментари 0


С над 40% са поскъпнали българските оранжерийни домати през януари, спрямо предходния месец, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. 

Като цяло през първия месец на 2016 г. се отчита поскъпване на всички зеленчуци - както български , така и вносни. Скок в цената има и при банани, ябълки и лимони, като за лимоните през януари сме плащали 20 на сто повече. За сметка на това от комисията отчитат поевтиняване на млечните и месни продукти.

През м. януари спрямо м. декември се наблюдава поскъпване на всички зеленчуци. При цените на плодовете се наблюдават разнопосочни тенденции, но измененията на стойностите са в тесни граници. Най-голям ръст на месечна база е отчетен при цените на доматите, като българските оранжерийни домати поскъпват с 41%, а доматите от внос съответно с 32%. Поскъпването през месеца на краставиците е в диапазона 7 – 11%. На пазара през м. януари преобладават основно домати и краставици от внос, а цените на вносните зеленчуци почти целогодишно са по-ниски от цените на българските зеленчуци. Сравнително по-слабо изразен ръст на цените на месечна база е отчетен при картофите и зелето (1-2%) и при морковите (5%). При цените на плодовете има ръст на месечна база при бананите и лимоните (4-5%), а портокалите и мандарините поевтиняват спрямо предходния месец с 4-6%. В сравнение със същия месец на миналата година цените на плодовете и зеленчуците имат разнопосочни тенденции. По-сериозно поскъпване спрямо същия месец на миналата година има при картофите 24% и при оранжерийните домати – 19%. Леко движение нагоре през тази година е регистрирано при оранжерийните краставици и доматите от внос. Спад на цените на годишна база с 2-4% се наблюдава при краставиците от внос, зелето и морковите. Цените на ябълките и бананите през тази година са по-високи, като поскъпването им на годишна база е 4 – 5%, а при цената на лимоните е регистрирано сериозно поскъпване на годишна база от близо 20%. Цените на портокалите и мандарините бележат спад спрямо миналата година с 6 – 7%. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1006