EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 петролни & газови компании фалираха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 петролни & газови компании фалираха

mail09:35 | 22.02.2016прегледи 2831 коментарикоментари 0


Въпреки потъването на цената на петрола през последните година и половина, експерти смятат, че стойността на нефта вече е много близко до разходите за добива му. Обезценяването на петрола с повече от 70% от юни 2014 г. насам (WTI,  $105.79 за барел и Brent, $111.80 за барел) доведе до банкрут на над 40 петролни и газови компании и 250 000 души загубиха работните си места само в САЩ за 2015 г. А износителите на петрол, Азербайджан и Венецуела, са пред национален фалит и тяхното спасяване зависи от евентуален пакет от заеми на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ).

Въпреки потъването на цената на петрола през последните година и половина, експертите на инвестиционен посредник Карол смятат, че стойността на нефта вече е много близко до разходите за добива му. Заинтересованите от цената на черното злато обаче трябва да наблюдават отблизо растежа на глобалното потребление, предизвикано от развиващите се пазари, и споразуменията между страните производителки.

Цена на добив

Според данни към януари 2016г. и анализ на Карол, средно-претегленият разход за добив на нефт е $29.85 за барел. С най-ниски разходи за добив е петролът, добиван в Близкия изток, като там разходите за барел варират между $6 и $10 за барел. При другите сухоземни добиви, постиганата цена варира в широк диапазон от $10 до $40 за барел. Шистовият нефт, който САЩ развиват, има ценови диапазон на добив от $50 до $90 за барел, а шистовите пясъци са в границите от $35 до $70 за барел.

Данни: EIA, CNN и Market Realist; Анализ: ИП Карол

Предлагане и търсене

От една страна, производството на петрол в САЩ почти се удвои последните няколко години (средно 9.43 млн барела за ден за 2015г.) 1 Петролът, произведен от Саудитска Арабия, Нигерия и Алжир, доскоро изнасян към САЩ, сега се пренасочи към азиатските пазари, принуждавайки производителите да свалят цените. Един от главните фактори, определящи рязкото свиване в цената на петрола, е нежеланието на страните производителки на петрол да намалят продукцията си, защото по този начин застрашават своя пазарен дял.

От друга страна, технологичният прогрес в оптимизирането на разходи на гориво, а и нестабилността в глобалните пазари води до изоставащо търсене спрямо предлагането. По-скромното търсене на суровината, в комбинация с полученото насищане на петролния пазар, се изразява в обезценяването на суровината.

Средните цени на суровия петрол тип Brent от Северно море през януари се търгуваха на $30.7 за барел, най-ниската средна цена от декември 2003г. Подобно, West Texas Intermediate (WTI) се търгуваше средно на цени от $31.68 за барел за януари, спрямо средна цена от $37.21 за барел месец по-рано. Според прогнози от февруари 2016 на Администрацията за Енергийна Ефективност (EIA) на САЩ, цените на суровия петрол тип Brent и WTI ще се движат на сходни нива от средно $38 за барел през 2016г. и $50 за барел за 2017г.

Световното предлагане на петрол за 2015г. се равнява на 95.62  млн б./ден, отчитайки ръст спрямо 2014г. с 2.32 млн б./ден. Световното потребление на суровината се равнява на 93.78 млн б./ден за 2015, като нараства с 1.36 млн б./ден на годишна база. Прогнозите на EIA за ръст на световното потребление са съответно 1.2 млн б./ден за 2016г. и от 1.5 млн б./ден за 2017г. Търсенето на петрола може да бъде определено като нееластично, т.е. определен брой единици от него ще се употребяват, независимо от цената му. По-ниските настоящи цени на петрола биха стимулирали останалата част от глобалната икономика, а в средносрочен план колкото по-големи са очакваните темпове за ръст на икономиката, толкова по-мащабно би било и търсенето на черното злато.

Споразумение

На 16 февруари 2016г. два от най-големите производители на петрол, Саудитска Арабия и Русия, се споразумяха на среща в Катар за замразяване на производството. Според споразумението, двете страни ще произвеждат петрол на нивата, които са произвеждали през януари месец, като към тях ще се присъединят и Венецуела и Катар. 2 Към действия ще се премине ако и останалите производителки подкрепят инициативата. Засега обаче  помпите в Канада, Мексиканския залив и Ирак не забавят своята работа, а в близкото бъдеще се очаква и Иран да се завърне като мащабен производител, произвеждайки 300,000 барела суров петрол на ден, предназначен за износ за Европа. 3

По прогнози на МВФ, ако свръхпроизводството продължи, приходите на страните от Персийския залив ще се свият с $ 300 млрд през настоящата година. По данни на консултантската компания Wood Mackenzie, понастоящем 1/7 от добивания петрол в Северно море излиза на загуба, като прогнозите за следващите 10 години е около 150 британски нефтени платформи в региона да затворят.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg