EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

40% от парите за здраве плащат пациентите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40% от парите за здраве плащат пациентите

mail13:00 | 08.03.2018прегледи 3721 коментарикоментари 0


40% от парите за здраве са от джоба на пациента, при 22% в Европа. Това каза проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в предаването „Денят започва“ по БНТ. Относно спорът около дълговете към партньори на Касата от други страни, проф. Начев заяви: „Това е проблем, който е натрупан с годините, може би последните 10 или 12. Решението е намерено, не е толкова сложно. Задълженията първо трябва да се разсрочат към най-големите „кредитори“ Германия, Австрия. Това вече е направено и след като един път сме разсрочили да бъдем така добри да си плащаме“.

„Това, което се тиражираше, че се отказва лечение на български граждани, мисля че не трябва да се нагнетява такова напрежение, защото няма такова нещо“, добави той. „Дълговете се трупат, защото не се плащат. А защо не се плащат – защото бюджетът на касата никога не е стигал“, коментира той и допълни, че преди да се извърши каквато и да е актуализация на края на годината резервът или пера, като извършване на дейност в чужбина, не се използват за тази цел. „Парите се пренасочват за запълване на дупки в другите пера било то за доболнична помощ, лекарства и т.н. Това е причината“, заяви проф. Генчо Начев

„Здравен туризъм има навсякъде, има правила за него, поне в тази област и у нас има правила. Касата финансира лечения, само ако в България няма равносилно. Друг е въпросът обаче със спешните случаи. Получава се така, че дадени случаи се завоалират като спешни“, добави той.

По думите му каквито и пари да се наливат, ако не се промени моделът на финансиране, това ще продължи. „Не се променят нито контрол, нито санкции. Санкцията трябва да е прекратяване на договора, лишаване от право на професията, а не глоби по 500 лв.“, призова проф. Начев.

Според него на първо място пациентът трябва да участва във финансирането, тоест да има съфинансиране. По думите му това има три ефекта - контролен, възпитателен, както и се създава ниша за развитието на здравно-осигурителни фондове. „Това са първите стъпки за демонополизация на касата, то не може да стане с вълшебна пръчка“, заяви той и даде за пример, че това се казва и от СЗО и Европейската комисия.

„В момента 40% от парите за здраве идват от джоба на пациента, при 20-22% в Европа. В момента социалната тежест е по-голяма, отколкото би могло да бъде след това. Ако искаме да сме социална държава, може да се направи Здравен фонд, така както има енергийни помощи. И ще излезе два пъти по-евтино, отколкото е сега“, коментира още проф. Генчо Начев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg