EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 млрд.лв. са нужни за цялото саниране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млрд.лв. са нужни за цялото саниране

mail15:10 | 08.12.2023прегледи 577 коментарикоментари 0


Директорът на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Добромир Василев съобщи по време на форум, че има вероятност от удължаване на срока за кандидатстване по втория етап от програмата за обновяване на многофамилните жилищни сгради, финансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост, която изисква самоучастие на гражданите. По тази програма безвъзмездните средства са в размер на 80 на сто, а бюджетът й е за около 300 млн. лева.

Крайният срок за кандидатстване по втория етап на програмата е 16 януари, но към момента няма подаден нито един проект, каза Василев на форума "Без вредни емисии в информацията за енергийната ефективност и климата", организиран от "Хабитат България".

Той напомни, че по този етап, за да има по-малък риск от това проектът да не бъде приключен, ще се изисква собственото участие да бъде вложено предварително, като уточни, че доказването на наличието на сумата ще става по решение на общините. Сред възможностите е това да става чрез представяне на извлечение от банковата сметка на етажната собственост.

По отношения на първия етап на програмата, където безвъзмездната помощ за обновяването на многоетажните жилищни сгради беше сто процента, Василев каза, че са подадени 3000 проектни предложения, които трябва да бъдат оценени независимо от това какви са шансовете им да бъдат класирани.

Резултатите се очаква да бъдат публикувани в най-кратки срокове, каза Василев. Той изтъкна, че няма как автоматично да бъдат прехвърлени проекти, които са класирани, но за които не е стигнало финансиране, към втория етап на програмата, защото кандидатстването на този етап изисква решение на Общото събрание на етажната собственост за събирането на необходимото съфинансиране за обновяването на многофамилните жилищни сгради.

Хората обаче, които са кандидатствали по първата програма, са облекчени с това, че вече разполагат с  технически паспорти и енергийно обследване, които, по думите на експерта, са били "най-трудни при кандидатстването" през първия етап.

По първия етап на програмата най-много са подадените проекти от Бургас - 215, а общо 42 общини са подали проекти, чиято стойност надвишава съответните по програма лимити за една община.

Това значи, че вече в тези общини има вътрешна конкуренция между сградите и е много вероятно за част от общините да не бъдат финансирани сгради с точки, които надвишават точките в други общини, като целта е да има по-голямо разпространение на инвестицията по този етап от програма в цялата страна, обясни Василев.

Общата стойност на подадените проекти по този етап на програмата е близо 4 млрд. лева при 1,2 млрд. лева бюджет. Това означава, че парите ще стигнат за една четвърт от сградите, обясни Василев и допълни, че за достигането на целите в Националната стратегия за обновяване на сградния фонд до 2030 г. ще са ни нужни около 5,5 млрд. лева.

Потенциалният брой на самостоятелните обекти в обхвата на първия етап на програмата, е близо 160 000 при около два милиона жилищни обекта, които се нуждаят от обновяване.

Става дума за по-малко от десет процента обновени самостоятелни обекти, което значи, че за покриването на нуждите на всички жилищни обекти ще са необходими близо 40 млрд лева, показват разчетите на Министерството./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg