EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 млрд.евро - нов разрив Брюксел -Лондон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млрд.евро - нов разрив Брюксел -Лондон

mail17:45 | 30.08.2019прегледи 1063 коментарикоментари 0


ЕС няма да договори търговска сделка с Обединеното кралство, ако Лондон откаже да плати 40-те милиарда евро за развода, съобщават източници на британското издание London Evening Standard.
Британският премиер Борис Джонсън, от своя страна, заяви, че в случай на Брекзит без сделка, 40-те милиарда вече не са дължими.
От Брюксел са категорични, че Великобритания трябва да изпълни ангажиментите, поети по време на членството на страната и обясниха, че „изчистването на сметките е ключово за започването на нови отношения.
Ги Верхофстадт, координаторът на Европейския парламент за Брекзит, заяви: „Ако Обединеното кралство не плати, каквото дължи, ЕС няма да преговаря за търговска сделка. След Брекзит без сделка, това ще бъде първото условие за преговори. Великобритания е по-добра от това“.
Джонсън заяви в неделя, че голяма част от 40-те милиарда евро ще бъдат отпуснати за приоритетите във вътрешната политика, ако се реализира Брекзит без сделка.
Говорителят на ЕК Мина Андреева добави: „Всички ангажименти, поети от 28-те държави-членки, трябва да бъдат спазени и това е особено вярно при сценарий без сделка, при който се очаква Великобритания да продължи да спазва всички ангажименти, поети по време на членството в ЕС. Вместо да навлизам сега в заплаха от съдебни действия, мисля, че е важно да се изясни, че уреждането на сметките е от съществено значение за започване на нова връзка, основана на взаимно доверие. Бих казала също така, че доколкото разбирам, този въпрос засега не е повдигнат на страната на ЕС, поне официално“.
Междувременно правителството заяви, че европейските лидери не трябва да очакват депутатите да блокират Брекзит без сделка.
„Премиерът многократно е бил пределно ясен, че парламентаристите и политиците не избират кои гласове да уважават“, заявиха от Даунинг стрийт 10. „Премиерът беше пределно ясен пред европейските лидери, с които се срещна миналата седмица, че идеята за спиране на Брекзит е неправилна. Напускаме на 31 октомври с или без сделка. Европейските лидери не трябва да слушат много погрешните послания, идващи от някои депутати, които си мислят, че ще спрат Брекзит“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg