EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 млн.евро за летище София отпуска ЕИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млн.евро за летище София отпуска ЕИБ

mail06:35 | 16.07.2021прегледи 939 коментарикоментари 0


Европейската инвестиционна банка отпуска 40 милиона евро за модернизация на летище "София", съобщава БТА. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и "Соф Кънект" АД, дружество със специална инвестиционна цел, мажоритарна собственост на "Меридиам", подписаха договор за заем от 40 млн. евро за модернизацията на международно летище "София", съобщиха от ЕИБ.

Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа (CEF) на Европейската комисия.

Финансирането от ЕИБ ще подкрепи модернизирането на инфраструктурата и компонентите за регулаторна дейност, безопасност и сигурност според най-новите стандарти. Освен това, проектът ще подобри ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност и ще гарантира най-съвременна защита на околната среда.

Международно летище "София" е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T). То е сред най-натоварените летища на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, което удвои броя на пътниците между 2013 и 2019 г. България сключи със "Соф Кънект" 35-годишен концесионен договор за развитието и експлоатацията на летището.

Заемът на ЕИБ е изцяло в съответствие с Пътната карта на климатичната банка, която бе одобрена през ноември 2020 г. Пътната карта изключва финансиране от ЕИБ за инвестиции, предназначени за увеличаване на капацитета на летища, като вместо това залага на инвестиции за подобряване на съществуващия капацитет, включително безопасността, сигурността, модернизация и декарбонизацията,


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg