EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 млн.евро държавна помощ за германски ВПГ терминал

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 млн.евро държавна помощ за германски ВПГ терминал

mail13:40 | 02.08.2023прегледи 688 коментарикоментари 0


ЕК одобри предоставянето на германска държавна помощ за около 40 милиона евро (44,3 милиона долара) за наземен терминал за втечнен природен газ (ВПГ) в пристанището Брунсбютел, близо до Хамбург. Пристанището се намира в устието на река Елба, на Северно море, съобщи ДПА.

Терминалът за разтоварване на танкери за пренос на ВПГ ще подобри енергийните доставки и инфраструктура в Германия и по този начин ще допринесе за енергийната сигурност на Европейския съюз, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Мярката има достатъчно предпазни механизми за ограничаване на евентуални нарушения на конкуренцията", добави еврокомисарят.

Германската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) и нидерландският газопреносен оператор "Газуние" (Gasunie) ще получат държавното финансиране, каза още Вестагер.

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве (KfW) ще предостави на двете компании дял от дивидентите, изплащани от оператора на терминала, ако годишната възвръщаемост на проекта падне под определен праг. Компанията оператор на терминала е съвместно дружество между Ка еф Ве, "Газуние" и Ер Ве Е.

Ако проектът донесе достатъчно средства, няма да се изплаща помощ, гласи изявление на ЕК. При положение, че възникне подобна необходимост обаче, размерът на помощта се оценява на около 40 милиона евро, като парите ще бъдат разпределени през следващите 15 години.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg