EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

40 лв. за коза/овца, за някои до 327 лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 лв. за коза/овца, за някои до 327 лв.

mail07:15 | 19.07.2018прегледи 1071 коментарикоментари 0


Управителният съвет на държавен фонд „Земеделие“ гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта „де минимис“. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни. Помощта „де минимис“ за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те  общини  с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза.

Част от исканията на протестиращите пред МС днес земеделски производители са неизпълними, каза пред журналисти в МС министърът на земеделието Румен Порожанов. Евтаназираните  животни са оценени високо, ще се покрият и разходи за почистване на техните обори и кошари, каза Порожанов. Министърът отново посочи, че се вземат всички мерки за ограничаване на чумата по дребните преживни животни.
       Имал съм няколко срещи с представители на организацията на овцевъди и козевъди, която протестира пред МС - тя представлява до 25-30 процента от сектора в страната. Всички останали не споделят тяхната позиция. Вече са оценени  умъртвените кози и овце, като цената покрива не само пазарната стойност, но и други разходи. Има овце, като тези под селекционен контрол, които са оценени на 327 лева, каза министърът. УС на ДФ  "Земеделие" гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце майки и/или кози майки по помощта "де минимис". Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназираните животни. Увеличена е помощта "де минимис" за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата. Тя  се вдига от 25 на 40 лв. на овца или коза. Хората ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд "Земеделие" като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те  общини с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза, съобщи министърът.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008