EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

40% живеят в пренаселени жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40% живеят в пренаселени жилища

mail08:01 | 23.05.2019прегледи 636 коментарикоментари 0


"Значението на жилищния сектор е огромно като фактор за икономическото развитие и обновлението на населените места. Приоритет в работата на министерството на регионалното развитие и благоустройството е разработването на стратегически нормативни документи за стимулиране развитието на този сектор."
Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който открил днес Форум, посветен на жилището 2019 ("Residential Forum 2019"), в столицата, съобщи министерството.
Заместник-министърът информира, че според статистиката в България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97 на сто от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31 на сто от всички жилища в страната. Около 40 на сто от домакинствата живеят в пренаселени домове.
"Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони", каза на форума Валентин Йовев.
Ще се набележат мерки за подкрепа на общините за обновяване на социалните жилища чрез публично-частно партньорство с неправителствени или бизнес организации за поддържане на социалния фонд или създаване на нов, защото наличният не е достатъчен, е станало известно още от думите на заместник-регионалния министър. Той допълни, че се предвижда и подобряване на механизмите за по-ефективно управление на етажната собственост и създаването на стимули за подобряване на енергийната ефективност в жилищните сгради.
Наред с това през март МРРБ започна обществен дебат и процедура за промени в Закона за управление на етажната собственост.
"Голяма част от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години", коментирал Йовев и допълни, че съществува остра нужда от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Като стъпка в тази насока той е очертал изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на правителството, която е осигурила 2 млрд. лв. за обновяване на жилища в цялата страна.
Той информира, че към момента обновените и въведени в експлоатация сгради са 1699. Общият брой на жилищните здания, по които ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност по програмата, е 2022.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg