EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

40 винопроизводители на “Винария 2012”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

40 винопроизводители на “Винария 2012”

mail18:15 | 12.03.2012прегледи 542 коментарикоментари 0


Посетителите на 20-ото издание на Международната изложба “Винария“ ще видят колекциите на водещите български производители, които ще демонстрират новото по-високо ниво на българското вино. Те са близо 40, двойно повече в сравнение с миналата година, и имат амбицията да разширят позициите си на международните пазари, въпреки кризата. Сериозна заявка за това са резултатите от Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди. Престижното състезание бе възобновено от Националната лозаро-винарска камара по повод 20-годишнината на „Винария“. Почти половината от представените български вина имат оценка над 85 точки, т. е. достойни са за златен медал, което показва изключителното ниво на нашите вина, коментира проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара.
„Винария“ 2012 ще се проведе от 15 до 18 март в Международен панаир Пловдив. Освен постиженията на родните изби, ще бъдат показани модерни технологии, техника, оборудване, материали, услуги за лозарството и винарството на близо 200 директни и представени фирми от 17 държави.
Богатата съпътстваща програма на изложението включва редица интересни събития. Между тях е блицкурсът „Магията на дегустацията”. Своя опит и умения ще демонстрира италианският сомелиер Маурицио Ферери, който беше в журито на Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди, провел се от 20 до 26 февруари в панаира.
Инициативата на Националната лозаро-винарска камара, Италианската търговска камара в България и на панаира е една от новостите, които за първи път ще бъдат включени в рамките на „Винария“. Ценители на доброто вино ще могат да научат още тайни за него и за това как да го дегустират, за да открият достойнствата му. Ще се представят български и италиански вина. Блицкурсът на Маурицио Ферери е за начинаещи любители на виното. Той ще бъде полезен и за ресторантьори, които имат желание да развиват културата на виното и да предлагат на своите клиенти качествени напитки. Обучението ще се състои на 16 и 17 март. Цената на билетите за участие е 10 лева, ще се продават пред палата 11.
Посетителите на „Винария 2012“ също могат да влязат в ролята на жури като се включат в конкурса „Изборът на потребителя“ на 16 и 17 март в палата 11. Те ще дават своите оценки в групите: червени, бели и розови вина. Организатори на проявата са Международен панаир Пловдив, асоциация „Активни потребители” и Националната лозаро-винарска камара.
На „Винария 2012“ ще направи своя дебют и регионалният конкурс „Най-добър сомелиер“, който досега е имал 4 национални издания. Конкурсът ще бъде за ресторантьори, които са минали обучение по сомелиерство. Те ще минат през теоретичени изпит и дегустация на вина и спиртни напитки. Накрая членовете на журито ще играят ролята на клиенти, а състезателите трябва да им препоръчат най-подходящата напитка за избраната от тях храна.
Победителят ще получи награда „Чашата на триумфа“ и ще участва във финала на конкурса „Най-добър сомелиер на България“, което му дава шанс да стигне до международни турнири. Организатори на надпреварата са Българска асоциация на сомелиерите и винарска изба „Катаржина Естейт“.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg