EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4% ще са биогоривата в транспорта през 2011

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4% ще са биогоривата в транспорта през 2011

mail15:24 | 11.12.2009прегледи 780 коментарикоментари 0


Използването на биогоривата в транспорта до 2011 г. трябва да достигне 4% от общото потребление. Това е предвидено в измененията на Закона за възобновяемите и алтернативни енергийни източници и биогоривата, който беше приет от Парламента на второ четене. Промените се правят за насърчаване потреблението на биогорива в транспорта и в изпълнение на Директива на ЕС по предложение на МИЕТ.
Промените предвиждат поетапното задължително смесване на горива за дизелови двигатели с биогорива до 2015 г. да нарасне до 8% и до 2020г.- делът им да достигне до 10%.
Повишават се санкциите при нарушаване на качеството на бензина и дизеловите горива. За лица, които пускат на пазара течни горива от нефтен произход в нарушение на изискванията на Закона, наказанието е с имуществена санкция в размер на 200 хил .лв. При несъответствие с 50 хил. лева се наказват крайните разпространители –  бензиностанциите, а 10 хил. лева е глобата за лица, които купуват горива за продажба от държавния резерв, но не ги смесват с биогорива. При повторни нарушения глобите е ще бъдат в трикратен размер.
Част от поправките са наложени и от необходимостта да се използват едни и същи термини в законите, които се отнасят до горивата и биогоривата.
При формулирането на тези промени са анализирани практики на държави-членки на ЕС, свързани с насърчаване потреблението на биогорива в транспорта. Същевременно с това е отчетена и необходимостта от задължителното запазване на изискванията за качеството на бензина и дизеловите горива.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg