EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 топлофикации дължат над 50 млн. лв. на Булгаргаз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 топлофикации дължат над 50 млн. лв. на Булгаргаз

mail14:45 | 28.09.2010прегледи 845 коментарикоментари 0


Размерът на задълженията на четири топлофикации към „Булгаргаз” към 1 септември надвишава 45 - 50 млн. лева. Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов на откритото заседание на ДКЕВР за цените на природния газ от 1 октомври, предаде агенция Фокус. Гогов каза, че са изпратили на тези четири дружества – в София, Враца, Бургас и Плевен, не предупреждение за затваряне, а тревожно писмо, че изпитват затруднения за дейността си. По думите му – в момента, в който се подпише споразумение за погасяване на стари задължения, то се изпълнява, но започва да се трупа текущ дълг.
Топлофикация Шумен все още е трайно затворена, с дълг, който надвишава ежегодните им приходи, уточни Гогов.
Произволно в доклада на работната група на ДКЕВР се намаляват предвидени за доставка количества природен газ по договори, сключени между търговски страни, каза Гогов на заседанието.
Той посочи, че от „Булгаргаз” са „удивени от еквилибристиката”, с която се борави в доклада, с който експертите предлагат пределната цена на газа от 1 октомври да е 537.40 лева на 1000 куб. м без ДДС.
Финалният резултат е виден, съвсем формално той е по-благоприятен от този, който „Булгаргаз” е поискал, заяви Гогов.
Предложението на „ Булгаргаз” е за цена от 535.10 лева без ДДС за 1000 куб. м за четвърто тримесечие или намаление от 1.36 % спрямо действащата цена.
Според газовата компания има недовзет приход от 78 млн. лева, който трябва да доведе до допълнително увеличение в размер на 92.65 лева на хиляда куб. м без ДДС.
Гогов заяви, че формално целият недовзет приход на компанията се изчиства през това тримесечие. Директорът на „Булгаргаз” каза, че ако експертите на комисията си търсят работа в „Газпром експорт”, ще им даде препоръки.
По думите му - само за първите осем месеца разликата между покупна и продажна цена на природния газ е 56 млн. лева и не може недовзетият приход да е малко над 16 млн. лева, както твърди ДКЕВР.
Гогов каза, че „Булгаргаз” е отчел в предложението си за цената и местен добив в две нови находища в Калиакра и Каварна, които де факто още не са ясни, за нито една от двете дейности не е подписан договор между концесионера и МИЕТ и това е направено в интерес на потребителите.
От 1 януари цената на газа от местен добив ще бъде още по-ниска цена, според договореностите между „Булгаргаз” и концесионера „Мелроуз”.
Дори цената на руския газ да се покачва, тази на местния добив няма да расте в следващите месеци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg