EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

4 млрд. евро е българският износ за Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млрд. евро е българският износ за Германия

mail08:05 | 28.01.2022прегледи 1015 коментарикоментари 0


Германия запазва водеща позиция като търговски партньор на България. Това заяви президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт по време на церемонията по официалното връчване на наградата на германската икономика за 2021 г.

Тим Курт изтъкна, че пандемията е променила икономиките по света и те са изправени пред големи предизвикателствата, но посочи, че българската и германската икономика се адаптират към новата действителност. Дигитализацията, повишаването на ефективността и новите хибридни формати са и шансовете, които ни дава пандемията, допълни Тим Курт.

Той цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021 г., според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро, като износът от България към Германия е 4 млрд. евро, а вносът на стоки от Германия на 3,032 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции.

Според предварителни данни на БНБ, цитирани от Курт, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 г. Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро, което я нарежда на второ място след Люксембург. Така Германия запазва позицията си на стратегически инвеститор в България, заяви Курт.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg