EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4 млн. лв. за Благоевград от Американския университет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4 млн. лв. за Благоевград от Американския университет

mail13:35 | 09.04.2010прегледи 1867 коментарикоментари 0


Около 3 - 4 милиона лева се очакват в общинската хазна на Благоевград от поредната инвестиция на Американския университет в България /АУБ/. Това съобщи днес на пресконференция председателят на Общинския съвет в Благоевград Костадин Хаджигаев.
Получихме официално искане от АУБ на среща с неговия президент д-р Дейвид Хюуайлър да бъде купена земята, върху които ще бъдат осъществени два проекта за сгради в района на университетския комплекс "Скаптопара", каза Хаджигаев. Общата площ на терените е около 17 декара, което означава, че в общинския бюджет ще влязат между 3 и 4 милиона лева, уточни той. Ще продължаваме да насърчаваме инвеститорите - от най-малкия до най-големия, защото в период на икономическа криза това са глътки въздух за икономиката и развитието на общината.
Очаква се съгласието на общинските власти, за да бъде купена земята, което е условието на дарителя на средствата за изграждането на двете нови академични сгради. От АУБ са информирали представителите на Общинския съвет в Благоевград и
за намерението си през октомври да бъде направена първа копка за изграждане в района на университетския комплекс на спортна зала по европейски образец.
Нашето желание е общинската администрация да излезе с ясно становище за какво конкретно ще бъдат изразходвани средствата, които очакваме да постъпят от тази сделка, отбеляза Хаджигаев.
Представители на Общинския съвет, участвали в срещата с президента на АУБ, посочиха, че ползата за обществеността на Благоевград от новите инвестиции на АУБ ще има и други измерения. Едно от тях е възможността да се използва многофункционалната спортна зала на университета, която ще бъде с 400 места. Освен нея ще има и зала за изкуство, предназначена за концерти, конференции и други форуми. С построяването на двете нови академични сгради ще се увеличи с 200 души и броят на студентите в АУБ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg