EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

4% грешки при евросредствата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

4% грешки при евросредствата

mail10:15 | 07.11.2012прегледи 354 коментарикоментари 0


При преобладаващото мнозинство на плащанията, извършени от бюджета на ЕС през миналата година, не са установени количествено измерими грешки. В годишния си доклад Сметната палата потвърди, че през 2011 година общият обем на количествено измеримите грешки при разходването на средствата на ЕС не е претърпял промяна и се запазил под 4 процента. За пета поредна година Сметната палата завери отчетите на ЕС, се посочва в прессъобщение на ЕК до медиите.
"През последните няколко години Комисията изпълни обещанието си да осигури висококачествено управление и контрол на средствата от ЕС. Нашата работа в никакъв случай не е приключила, но сега е моментът нашите партньори също да увеличат усилията си в тази област", заяви еврокомисарят за митническата и данъчна политика и борба с измамите Алгирдас Шемета. "Държавите членки могат да направят това чрез две прости стъпки. Първо, те могат да въведат опростените правила, предложени от Комисията за новия програмен период. По-простите правила са по-лесни за спазване и контрол и биха могли да спомогнат за драстично намаляване на броя на грешките при разходването на средствата на ЕС. Второ, повтарям моя призив към страните членки да се отнасят по-сериозно към своите отговорности, когато става въпрос за ролята им да опазват парите на европейските  данъкоплатци. Малко повече усилия от държавите членки, насочени към по-добър контрол на проектите и възстановяване на неправомерно изразходваните средства, могат да допринесат значително, особено в тези времена на икономически трудности", допълни Шемета.
Днешният доклад на Сметната палата потвърждава неизменното подобряване на управлението на средствата на ЕС през изминалото десетилетие. Това е особено важно, като се има предвид, че настоящият програмен период приближава своя край. Това означава, че обемът на плащанията и изискванията за отчетност, които се прилагат към тях, са се увеличили съществено през 2011 година в сравнение с последните няколко години. В същото време процентът на грешките не е нараснал.
Грешките не означават, че средствата от ЕС са изгубени, пропилени или отклонени за измами. Всъщност измамите засягат едва 0,2 на сто от общия бюджет на ЕС и са налице добри инструменти за тяхното откриване, така че в такива случаи средствата могат да бъдат възстановени. Когато Сметната палата говори за процент на грешки, това означава, че средствата не е трябвало да бъдат плащани, тъй като даден проект не е отговарял на подробните правила, за да се допусне финансиране от ЕС. В случай на грешки има стабилни механизми за тяхното откриване и коригиране.

Контекст
Общият процент на грешките при разходването на средствата на ЕС е под 4 процента за трета поредна година, като области като външната помощ, развитието, разширяването и администрацията отново не са били засегнати от съществени грешки през миналата година. Най-значителното подобрение през 2011 година се наблюдава при политиката на сближаване, по линия на която се финансират проекти за насърчаване на конкурентоспособността и растежа в Европа. При нея процентът на грешките е намалял с над 2,5 процентни пункта в сравнение с 2010 година.
Процентът на грешките в селското стопанство е отчел увеличение спрямо 2010 година, което отчасти се дължи на факта, че Сметната палата за първи път включи в изчисленията си задълженията за кръстосано спазване. В своя доклад тя отбелязва,че Комисията вече е установила съответните проблеми в тази област и е взела корективни мерки, за да не допусне загуба на пари.
Комисията също така отделя голямо внимание на опростяването на правилата, които се прилагат към средствата на ЕС. Това не само ще направи средствата на ЕС по-достъпни за онези, които се нуждаят от тях, но също така ще улесни изпълнението и налагането на правилата, свързани с разходването на европейски средства, като по този начин грешките ще намалеят още повече. Новият Финансов регламент, приет на 25 октомври 2012 година, вече съдържа мерки за съществено опростяване, както и разпоредби, които следва да подобрят контрола върху средствата от ЕС на всички равнища. Предложенията на Комисията за следващото поколение програми (2014-2020 година), които в момента се обсъждат в Съвета и Парламента, включват множество нови мерки за по-нататъшно подобряване на управлението на средствата на ЕС. Те включват по-строги коригиращи мерки, ако страните членки не успеят да се
справят навреме с нередностите; нова система за наблюдение на напредъка припостигането на поставените цели; както и изискване националните органи, отговарящи за управлението, да подпишат декларация за достоверност на своите отчети.

Следващи стъпки
След публикуването на годишния доклад на Сметната палата Съветът ще представи на Европейския парламент препоръка за това дали Комисията да бъде освободена от отговорност при изпълнението на бюджета. Въз основа на тази препоръка през май 2013 година Европейският парламент ще гласува резолюция за освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета за 2011 година.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg