EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3,9 млрд. евро за първата отсечка на Северен поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,9 млрд. евро за първата отсечка на Северен поток

mail16:23 | 16.03.2010прегледи 541 коментарикоментари 0


Международният консорциум Nord Sream подписа днес споразумение с 26 банки за получаване на кредит от 3,9 млрд. евро ($ 5,4 млрд. ) за строителството на първата отсечка от газопровода "Северен поток", предаде ИТАР-ТАСС.
По-рано консорциумът получи съгласие от експортни кредитни агенции за предоставяне на гаранции по кредитите за 3,1 млрд. евро.
Останалата сума за изграждането на първата отсечка (30 процента от общата стойност на проекта от 7,4 милиарда евро) ще бъде поета от акционерите в консорциума, включващ засега руската газова компания Газпром (51 на сто), германските BASF и EON - по 20 процента - и холандската Gasuniе - 9 процента, уточни Франс прес.
Пред журналисти в Лондон директорът на консорциума Матиас Варниг изтъкна, че френската група GdF Suez, която в началото на месеца обяви, че е постигнала споразумение за участие с 9 на сто в газопровода, не е упомената в договора
за финансиране, тъй като юридически още не е сред акционерите.
Варниг уточни, че GdF Suez ще получи по 4,5 процента от БАСФ и ЕОН, като по този начин Газпром ще остане мажоритарен акционер.
Компанията Nord Sream вече има всички необходими разрешения, за да започне строителството на газопровода с дължина 1223 км през Балтийско море.
Планира се прокарването на тръбопровода да започне през април 2010 година. В края на 2011 г. ще потече газ по първата отсечка на газопровода от руския град Виборг до германския Лубмин край Грайфсвалд. След пускането в експлоатация на втората
 отсечка на газопровода от Русия до Западна Европа ще се транспортират 55 млрд. куб. метра газ годишно, допълва ИТАР-ТАСС.  



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg