EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

39 млн. лв. срещу бедствия и кризи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

39 млн. лв. срещу бедствия и кризи

mail17:03 | 22.07.2016прегледи 1575 коментарикоментари 0


Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предостави 39 млн. лв. на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГД ПБЗН) за доизграждане и оборудване на 6 центъра за реакция при природни бедствия и кризи, съобщи пресцентърът на МОСВ.

Със средствата ще се обучат и хиляди  ученици, общински служители и доброволци. Това ще гарантира намаляване на последиците от наводненията и ограничаване на евентуалните щети. 

Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г." Договорът за предоставяне на безвъзмездната помощ беше подписан днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и  директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

В регионалните центрове в Шумен,Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София ще бъдат обучени  над 90 хиляди души, 78 хиляди от тях деца, каза министър Василева. Основната цел е превенцията - хората да имат повече знания за потенциалните рисковете и възможностите за справяне с тях. Тя посочи, че центровете ще бъдат доизградени и оборудвани с нужната техника, към всеки ще бъдат създадени тренировъчни полигони. Близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение.

Министърът припомни, че сътрудничеството на МОСВ с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"  е изключително успешно. В предишния програмен период по ОП"Околна среда" бяха изпълнени два проекта на стойност 195 млн. лв., които подпомагат дейността на дирекцията при природни бедствия и аварии. Купени бяха 201 пожарни коли, надуваеми лодки, помпи, над 2400 комплекта лични предпазни средства и друга техника за  действие при настъпване на рискови ситуации. С новия проект надграждаме постигнатото, допълни министърът.

Благодарение на реализираните инвестиции сме оборудвани с нова и модерна техника, която отговаря на всички европейски стандарти, каза главен комисар Николай Николов и благодари за предоставената помощ.  Акцент в нашата работа е превенцията,  затова около 20 млн. лв. от финансовите средства ще бъдат използвани за обучение на населението в 6-те района за планиране, допълни главен комисар Николов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905