EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

38% от метрото до летище „София” изпълнено

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

38% от метрото до летище „София” изпълнено

mail14:00 | 08.01.2014прегледи 971 коментарикоментари 0


До края на февруари – най-късно март ще бъдат въведени в експлоатация новите 10 метровлака. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД. Той обясни, че процедурата по въвеждането на десетте метровлака в експлоатация включва разконсервиране, специални изпитания и тестове, които за пет от влаковете вече са направени. „По график през януари трябва да приключат и другите пет, така че те ще бъдат в експлоатация от февруари нататък”, добави той.
Изпълнението на строителството на метрото по трасето от бул. „Цариградско шосе”, през кв. „Дружба” до летището е около 38 %. „В края на годината, строителството трябва да достигне около 95 % и в началото на следващата година да почнем постепенно единичните изпитания и комплексните изпитания, за да може през април 2015 г. участъкът да бъде готов за експлоатация, както е по договорите и графиците за строителство”, посочи инж. Братоев. Трасето е дълго 5 километра и по него ще бъдат изградени 4 метростанции. „Строителството е в напреднал стадий. През лятото ще започнат архитектурата и монтажът на оборудването и на системите за управление и функциониране”, добави той. Желанието ни е строителството на третата линия на метрото да започне в края на тази година, каза още инж. Братоев. „В момента приключват тръжните документации и се надяваме до края на януари да ги внесем в Управляващия орган на ОП „Транспорт” за предварителен контрол и съответно в Агенцията по обществени поръчки. След като бъдат изпълнени процедурите по предварителния контрол, които са част от операционните споразумения по оперативните програми, тръжните процедури ще бъдат започнати. Нашето желание е да приключат до есента на тази година, за да може в края на тази година с приключването на основното строителство към летището и Бизнес парка, да започне строителството на третата линия”, обясни инж. Братоев.
Строителството на третия лъч на метрото ще започне с централен участък от около 7,5 км със 7 метростанции. „Предвижда се той да бъде завършен през 2018 г. Планира се средствата по оперативните програми да са 320 милиона евро – за лотовете, за депото, за закупуване на подвижен състав”, добави той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg