EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

363 млн.лв. дългове на БДЖ и НКЖИ опростени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

363 млн.лв. дългове на БДЖ и НКЖИ опростени

mail13:05 | 10.01.2020прегледи 592 коментарикоментари 0


Държавата опрости и разсрочи дълговете БДЖ и НКЖИ на обща стойност 364 млн. лева, съобщи Министерски съвет.

С решение на правитеството беше прието разпореждане да се увеличи капитала на „Холдинг БДЖ” ЕАД, чрез непарична вноска, срещу увеличаване дела на едноличния собственик на капитала – държавата в рамките на отпуснатата временна държавна помощ, одобрената от Европейската комисия. Така се капитализират задълженията на дружеството към държавата и се рeшава дългогодишният проблем с дълговете на БДЖ.

С друго решение кабинет удължи срока за изплащане на задълженията на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 62 млн. лева. Средствата бяха предоставени на „Холдинг БДЖ“ ЕАД за погасяване на просрочени задължения по Втори облигационен заем в размер на 20 млн. лв. и 42 млн. лв. към НАП за погасяване на активирана държавна гаранция по заеми към Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.

Това решение окончателно покрива дълга на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС. По този начин БДЖ ще има правото да кандидатства за закупуване на нов подвижен състав с европейско финансиране през новия програмен период, коментираха в съобщение до медиите от БДЖ.

Допълнителни разходи са одобрени и по бюджета на транспортното министерство за 2019 г. Средствата в размер на 208 млн. лева се предоставят целево като капиталов трансфер за инвестиционни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). По този начин НКЖИ ще погаси задълженията си по възмездната финансова помощ, предоставена за приключване на железопътните инфраструктурни обекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg