EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

36-те градове - планети в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

36-те градове - планети в България

mail14:45 | 07.07.2012прегледи 7124 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

72% от населението на България е съсредоточено в 36 големи града. Този процент е напълно съизмерим с градското население в ЕС. Ето защо приоритет за следващия програмен период 2014-2020 г. е градското развитие с индикативен бюджет 3 млрд. лв., чийто бенефициенти ще бъдат именно тези 36 градове.
Според социално-икономически анализ, изготвен от МРРБ, двигателите на икономическото развитие на страната са София, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Пловдив. В дъното са Монтана, Видин и Разград. Обезспокоителна тенденция се наблюдава в редица градове, сред които например Велико Търново, чиято посока на развитие върви към влошаване. Два вида регионална политика може да бъде проведена. Регионална политика, насочена към намаляване на различията, чийто обект са слаборазвитите селски, гранични, планински, общини (с обобщаваща оценка под 75% от средната за страната - за 2010 г. общо 19 общини). Втората линия е насочена към развитие на центровете на растеж - градски агломерации; големи градове, които са регионални центрове на растеж; силно развити туристически общини; градски общини с потенциал за развитие.
Градски агломерации
В момента в страната има 36 агломерационни* ареала, включващи 86 общини (33% от всички общини в България). Резултатите от анализа показват обаче, че реално съществуват 4 градски агломерации – София, Варна, Пловдив и Бургас. Според МРРБ критериите, по които трябва да се определи териториалния обхват на градските агломерации са следните:
- Агломерационният ареал е мрежа от стабилни селища.
- Населението на отделните селища запазва местоживеенето си, но се интензифицират връзките между селищата.
- Селищата в агломерационния ареал са разположени в рамките на 45 минутен изохрон около центъра.
Регионален модел за развитие на градските центрове
Налице е формиран регионален модел на център – периферия във всички райони освен Югоизточен и Северозападен регион. Целта е създаване на двуполюсен модел за развитие за постигане на устойчиво и балансирано развитие на всеки регион.
Модел на полицентрично развитие на българските региони:
1. Югозападен: София – Благоевград
2. Южен централен: Пловдив и вторични центрове – Хасково, Кърджали, Смолян
3. Югоизточен: изграден модел Бургас – Стара Загора
4. Североизточен: Варна и вторични центрове Шумен и Добрич
5. Северен централен: Русе – Велико Търново
6. Северозападен: Плевен - Видин
Селски общини
Към момента някои общини неправилно попадат в категорията „селски”. Такъв фрапиращ случай е Козлодуй. Черноморски общини като Царево са в тази категория, независимо че профилът им е подчертано градски. Множество общини не могат да кандидатстват нито по Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР), нито по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), именно защото не успяват да докажат принадлежността си към съответната категория общини, в която са поставени. Стремежът е да се преразгледа картата в момента.


Ето останалите приоритети на програмата за регионално развитие 2014-2020 г.
- секторни политики от регионално значение – 550 млн. лв.
- туризъм, култура и използване на специфичния местен потенциал – 400 млн. лв.
- енергийна ефективност – 500 млн. лв.
- техническа помощ – 180 млн. лв.
 

* Агломерация е процесът на сливане на големите градове и разположените около тях по-малки селища в една обща урбанизирана територия. Агломерация се нарича и полученото в резултат на сливането селищно образувание.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161