EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3,5 млрд. лв. бюджет на ОП "Околна среда" 2021-2027 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,5 млрд. лв. бюджет на ОП "Околна среда" 2021-2027 г.

mail09:15 | 08.02.2024прегледи 523 коментарикоментари 0


Около 3,5 млрд. лева е бюджетът на Оперативна програма "Околна среда" 2021-2027 г. Това заяви Галина Симеонова, главен директор на Главна дирекция Оперативна програма "Околна среда" в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Симеонова взе участие в организираната от БТА конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" в Бургас. Новата програма беше одобрена октомври 2022 г., припомни тя. 

Важните приоритети са по отношение въздух, води, отпадъци, биоразнообразие, както и риск и изменение на климата, стана известно от думите на експертът. 

Галина Симеонова сподели извадка по отношение на Югоизточния регион на планиране и обяви, че по отношение на направление „води“ вече има два действащи проекта – на ВиК-Сливен и ВиК-Бургас. 

По приоритет „отпадъци“ допустимите мерки са за изграждане, разширяване или надграждане на общински и регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци, посочи тя. 

По отношение на изпълнението на мерки чрез подхода „Интегрирани териториални инвестиции“ тя изброи и различни мерки за превенция и управление на риска от наводнения и засушаване с фокус върху екологосъобразните решения. Сред тях бяха създаване на управляеми полдери и малки буферни басейни в заливните тераси на реките; възстановяване на връзките с воден басейн или на естественото състояние на речните корита и други. 

По приоритет „въздух“ бяха изброени мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление чрез поетапна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво с екологични алтернативи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg