EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

34 хил. лв. за иновативни предприемачи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

34 хил. лв. за иновативни предприемачи

mail14:00 | 29.04.2014прегледи 1196 коментарикоментари 0


Стартира втората сесия на Програмата за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси (ПББ) на Асоциация на парковете в България. Предоставеното финансиране е в размер до 34 000 лв. за проект и има за цел да подкрепи иновативни стопански дейности, свързани с възстановяване и опазване на ключови природни ресурси в територии, попадащи в/или граничещи с природните паркове „Врачански Балкан”, „Българка” и защитена зона BG0001040 „Западна Стара Планина и Предбалкан“ от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

Допустими кандидати за финансиране са юридически лица - земеделски производители, НПО, бизнес организации, местни администрации. Дейностите по програмата трябва да са финансово устойчиви (т.е. да има приложен Бизнес план), да са насочени към опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и да не нарушават заповедите за обявяване и плановете за управление на защитените територии и зони. Важно условие е че трябва да се извършват на териториите на общините Берковица, Враца, Габрово, Георги Дамяново, Годеч, Трявна, Своге, Чипровци и Чупрене.

Дейностите, които могат да бъдат подкрепени от Програмата са например предоставяне на еко-туристически услуги, свързани с възстановяване на биологичното разнообразие /напр. ботанически градини на открито, центрове за размножаване и наблюдение на редки животни, изграждане на специализирана туристическа инфраструктура в чувствителни територии/, използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти и други.

Краен срок за подаване на документи 31 юли 2014 г.
Срок за изпълнение на проектите: 1 септември 2014 г. - 31 януари 2016 г.

Финансовите условия на Програмата са следните:

• Кандидатите трябва да осигурят съ-финансиране минимум 40% от стойността на проекта си.
• Кандидатите трябва да платят данък дарение върху получените 60% от дарението, в размер от 2 до 5% от стойността на проекта (в зависимост от общинските разпоредби на местната си администрация).
• Максималната стойност на един проект не може да бъде повече от 34 000 лв. Няма определена минимална стойност на проект.

С първата сесия на Програмата бяха финансирани 3 проекта, които в момента се реализират:
• „Понор планина – дестинация за природопознавателен и орнитологичен туризъм“ на „Спация Уайлдлайф“ ООД
• „Създаване на микропредприятие за преработка на горски плодове в сладка по традиционна рецепта и разработване и прилагане на методика за устойчиво събиране на горските плодове и билки в района на Западна Стара планина” на „Синевка” ООД
• „Създаване на „зелен” устойчив бизнес, опазване на планинските сенокосни ливади и популяризиране на буковите екосистеми в защитената територия” на „Аренария БМ“ ООД.

За кандидатите, които искат да получат повече информация по темата или консултации върху проектните си предложения, Асоциация на парковете в България ще проведе срещи за представяне на програмата за финансиране на подпомагащи биоразнообразието бизнеси в района на община Троян в периода 26-30.05.2014 г.

В раздел "Дейности" на сайта на АПБ - http://www.bg-parks.net/main.php?act=arhiv&act1=rez1&rec=197&id=241 са публикувани формулярите и приложенията за кандидатстване, включително списъци с целеви видове и местообитания в териториите, за чието опазване се очаква ПББ да допринесат.

АПБ провежда Програмата за подпомагане на ПББ в периода 2013 – 2016 г. в качеството си на партньор по проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg