EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+34 т сладолед, торти и майонеза с фипронил

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+34 т сладолед, торти и майонеза с фипронил

mail12:35 | 28.08.2017прегледи 12349 коментарикоментари 0


Над 34 т сладолед, торти и майонеза, произведени у нас, съдържат жълтък на прах с фипронил. Яйченият прах е вложен в минимални дози – от 0,9 до 2,9%, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). На фирмите производители от София и Стара Загора са връчени предписания за незабавно изтегляне от пазара на наличните партиди с вложен яйчен прах от въпросната партида.

Д-р Камен Николов, директор на Областната дирекция на БАБХ – София-град, заяви по време на извънреден брифинг, че почти всички разпространени в търговската мрежа количества 25 т сладолед и торти и 9 т майонеза били вече изтеглени, предава „Монитор“. По думите на д-р Николов в момента започва проверка на 2000 търговци, клиенти на производителите, колко от продуктите все още са в магазините или са продадени. Той обаче не можа да уточни за колко време ще стане това.

Шефът на ОД на БАБХ в столицата отказа да назове пред медиите имената на фирмите производители, като се позова на писмо от здравното министерство, с което се забранява това да се прави. „Производителите са получили яйчения прах със сертификат от Германия, че всичко е наред и чак на 18 август се оказва, че не е така“, поясни Николов.

„Лабораторен анализ на партидите дали в тях има фипронил е задължение на производителите и до излизането на резултатите от изследването всички възбранени храни ще са под официален контрол“, уточни той. По думите му партидата яйчен прах с фипронил е пристигнала у нас през март и до 18 август не се е знаело за отровата в нея. Тогава от ЕС се получава нотификация за наличието на инсектицида в хранителния продукт. За това време от 500-те кг, дошли от Германия, са останали неизползвани само 65 кг, останалите 435 кг са вложени в сладоледа и майонезата.

От БАБХ съобщиха още, че се предприемат и мерки за недопускане на замърсяване с фипронил в птицефермите за яйца в България, и припомнят за забраната препарати, съдържащи веществото, да се използват и при кокошки носачки. Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми в страната и ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

На въпрос какви санкции ще се налагат, ако в някоя птицеферма у нас се открие фипронил, д-р Камен Николов отговори: „Нека първо открием, тогава ще решаваме какво нарушение има“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg