EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3.22 лв. за А95, 3.26 лв. за дизел ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3.22 лв. за А95, 3.26 лв. за дизел ?

mail06:50 | 11.07.2018прегледи 1885 коментарикоментари 0


Георги Вулов

Стряскащи прогнози се появяват напоследък за драстично поскъпване на петрола, които не са за подценяване, защото са направени от авторитетни за световния пазар на суровината компании и консултантски групи. Има сериозни основание и много поводи за подобни очаквания, но и не малко притеснения защо се появяват точно сега. И въпросът е какъв ефект ще имат в краткосрочен и дългосрочен период.

Всяко поскъпване на петрола се отразява не само на държавните бюджети на страните-производителки, повечето от които разчитат основно на приходите от износа на „черното злато", но по-високите цени изтъняват портфейла на хората, които са преки и косвени потребители на продуктите от петрола, като бензин, дизел и други дестилати, които могат да бъдат използвани за производство на асфалт, катран, парафин, смазки, масла и други. Не бива да се забравя, че вторият по тежест компонент на за крайните цени, след акцизите, ДДС и екологичната такса, е петролът. При бензина е 40%, а при дизела 41 на сто.

 

Опасните фактори

На първо място е страхът от „търговска война", която в момента се води между САЩ и Китай, но ако тя се разрасне, доларът ще скочи, а с него и цената на петрола, защото търговията със сурованата е в долари, с изклечение на енергийната борса в Шанхай, където сделките се сключват с юани, но на нея се търгуват ограничени количества.

Дисбалансът между търсенето и предлагането, който беше позабравен преди САЩ да увеличи добивите си до рекордните 10,2 млн. барела на денонощие през февруари-март тази година, изпреварвайки по този показател Саудитска Арабия и доближавайки се до Русия - най-големия производител. Последните данни са още по-притеснителни.

Броят на платформите (кладенците) в САЩ, които са показател за бъдещите добиви на суров петрол, са се увеличили с 5 през седмицата, която завърши на 6 юли, и са достигнали общо 863 или нарастване със 100 броя повече спрямо същото време на миналата година, сочи седмичният анализ на частната консултантска компания за енергийни услуги на Baker Hughes. За да компенсират пазарната атака на САЩ, Организацията на страните-износителки на петрол  (ОПЕК) и други държави извън картела, вкл. и Русия, решиха да увеличат добивите, след като от началото на 2017 година ги ограничиха общо с 1,8 млн. барела на ден. Техният ресурс обаче е ограничен и двете страни най-големи производители от групата ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия могат да си позволят нарастване на добивите с по 400 000-500 000 барела в денонощие.

Задаващите се икономически санкции на САЩ срещу Иран, които ще влязат в сила от 4 ноември, ще лишат пазара с между 1,7 и 2 милиона барела на ден, сочат прогнозите на консултантската компания Facts Global Energy (FGE). Като се прибавят спрените инцидентни, доставки недостигът ще се задълбочава, а при липса на предлагане цените на петрола ще скачат. Достатъчно е само да посочим, че през юни и юли по технически причини САЩ не получиха от Канада 360 000 барела през юни и юли, а по политически причини, заради размириците в Либия (300 000 барела по-малко на пазара) и икономическата криза във Венецуела (400 000 барела по-малко).

Прогнозите

„Търговската война" между САЩ и Китай ускори поскъпването на петрола през последния месец, а ограниченото предлагане от една страна от групата ОПЕК+ и повишените добиви в САЩ от друга, също повишиха цената на петрола. Въпреки че Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще увеличат производството си от началото на юли, от FGE смятат, че това не достатъчно и в крайна сметка може да се стигне до рязко поскъпване на петрола до 100 долара за барел още до края на настоящата година.

Има и друга заплаха за цените с дългосрочна перспектива, но и по-опасна. Ограниченото финансиране на геоложките проучвания с около 30% през последните години, което може да се превърне в бумеранг и да изстреля цените на петрола до 150 долара за барел, прогнозираха съвсем скоро от инвестиционната компания Sanford C.Bernstein & Co. Основание им дава ускореният темп на нарастване за година и половина на цената на петрола средно с 60 на сто за двата вида - от 46.48 до 77.48  за барел за европейския Brent и от 44.45 до 74.09 долара за барел за американския лек суров WTI. Ако петролът поскъпне до 150 долара за барел, нарастването ще е почти двойно спрямо сегашните цени.

Ако това се случи, цените на бензина и дизела по бензиностанциите само заради поскъпването на петрола може да скочат с до 40 процента. Така според специализирания сайт fuelo.net от сегашните 2.26-2.32 лв. за литър от най-популярния бензин А-95 да се повиши с около 90 стотинки, до 3.16-3.22 лв./литър, а дизелът от сегашните 2.28-2.36 лв./литър да нарасне също с около 90 стотинки до 3.18-3.26 лв./литър.

Източник: Fuelo.net

Такова рязко поскъпване едва ли ще се случи, защото производители и търговци имат защитни механизми, за да не се срине потреблението, което не е в тяхна полза. Но опасността за скок на цените заради петрола между 35 и 55 стотинки за литър е реална, ако „черното злато" достигне почти „космическите" 100-150 долара за барел

./източник Infostock.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg