EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

32% от новите компании в ЕС са създадени от жени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

32% от новите компании в ЕС са създадени от жени

mail18:57 | 06.10.2009прегледи 592 коментарикоментари 0


Камелия Иванова, Стокхолм
Над 100 жени-предприемачи от няколко европейски страни станаха първите посланици на женското предприемачество в ЕС и получиха специални дипломи от шведската принцеса Виктория.
Създаването на европейска мрежа от посланици на женското предприемачество е под ръководството на шведското председателство на ЕС.  Нуждата от  бизнес инициативност сред жените става все по-съществена заради рецесията и ръста на безработицата. „ Жените са важен актив за всяка икономика, а равенството на половете е сред приоритетите на ЕК” заяви eвропейският комисар по въпросите на заетостта, социалната политика и равните възможности Владимир Шпидла по време на официалната церемония в Стокхолм за връчване на дипломите на излъчените посланици на предприемачеството. „Тези дами трябва да покажат на мъжете как се прави бизнес с ентусиазъм”, допълни той.
Статистиката показва, че една четвърт от малките и средни предприятия в Европейския съюз са създадени и се управляват от жени, а само 32% от новите компании, които са се появили през 2008 са дело на бизнес дами. “Учредяването на тази мрежата от посланици е начин да се променят нагласите към предприемачеството сред жените и  така да се създадат нови работни места в страните членки”, коментира Ана Данти администратор предприемачество в ЕК.
Идеята на това начинание е избраните дами, които имат успешно реализиран бизнес  и се номинирани за посланици от своята страна, да изнасят лекции из цяла Европа и да разказват как са започнали своя бизнес, да предоставят съвети и да вдъхновяват и други жени да поемат по техните стъпки.  „ Добрият пример за подражание е много важен стимул”, коментира Кики Тиандър, жената предприемач- посланик на Швеция. Тя е създала бързо разрастваща се компания за доставки на здравословни хранителни продукти по домовете.
Европейската комисия е отделила 1 млн. евро, за да финансира мероприятието и да даде възможност на посланиците да пътуват и да изнасят лекции.  Местният координатор  на мрежата във всяка страна, която е  посочила свой посланик, получава около 5 хил. евро за тази цел. Същите средства ще се предоставят и на страните, които решат да се включат в мрежата на жените предприемачи и на вторият етап през тази година. България не е сред страните, които са предложили свои бизнес дами за посланици на предприемачество.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150