EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3,2 млрд. евро заем за инфраструктура в Албания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3,2 млрд. евро заем за инфраструктура в Албания

mail16:20 | 15.07.2010прегледи 759 коментарикоментари 0


Правителството в Албания обяви, че ще вземе нов заем в размер на 3,2 млрд. евро от различни международни банки, който ще отиде за инвестиции в пътната инфраструктура на страната, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.
Премиерът Сали Бериша заяви, че Европейската инвестиционна банка и Ислямската банка за развитие ще финансират в рамките на заема,  строежа на автомагистралата, която ще свързва Тирана с Елбасан.
Очаква се Европейската банка за възстановяване и развитие заедно с Ислямската банка за развитие и фонд на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК) да финансират изграждането на всички регионални пътни артерии, за които нисколихвени заеми се предвижда да отпусне и японското правителство.
Според Бериша заемът, който Албания ще получи от германската банка за развитие KFW ще бъде предоставен за строеж на ж.п. линия между Тирана и Прищина, като се проучва възможност да бъде финансирана и ж.п. линия от Тирана до Скопие.
За други по-малки проекти се предвижда да бъдат взети заеми и от Черноморската банка и от австрийското правителство.
Сали Бериша изказа задоволство от възможностите за  финансиране на страната, въпреки критиките на опозицията и тревогите на МВФ, който призова Албания да намали държавния си дълг.
Взимането на заем за сетен път показва пълното доверие на международните финансово-кредитни институции  към албанската икономика и  правителството, каза Бериша.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162