EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

303 000 000 kWh пренесени по интерконектора с Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

303 000 000 kWh пренесени по интерконектора с Гърция

mail13:10 | 12.10.2022прегледи 1374 коментарикоментари 0


Над 303 000 000 киловатчаса (kWh) са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението, съобщават от преносния оператор "Ай Си Джи Би" (ICGB). Количествата се равняват на повече от 303 гигаватчаса (GWh), считано от 1-ви октомври до 9-ти октомври включително. 

Преносният оператор "Ай Си Джи Би" ще предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември на 17 октомври. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). От 7:00 ч. на 1-ви октомври от TAP по интерконектора "Ай Джи Би" (IGB) постъпват пълните обеми азерски газ по договора на българската страна с Азербайджан.

"Количествата природен газ, доставяни ежедневно от ICGB по интерконектора, осигуряват на България и по-широкия регион нов надежден източник на газ, като това ни помага да гарантираме сигурността и диверсификацията на доставките в един труден период както за отделните държави в Европа, така и за бизнеса и индивидуалните потребители", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. По думите им ежедневните заявки за пренос по газопровода се изпълняват по график и експлоатацията не е срещнала никакви технически проблеми в първите дни на работа на съоръжението.

Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г., посочват от "Ай Си Джи Би". Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи. При пълна натовареност, газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България. 

Като независим преносен оператор, "Ай Си Джи Би" предоставя регулярно пазарна информация относно пренасяните количества природен газ както на своя сайт, така и на сайта на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ ENTSOG, се допълва още в съобщението. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876